Kamanas motocikla iejūgā

Emociju piepildītu piedzīvojumu var gūt braucienā ar neparastajām Mežmalu kamanām.

"Kamanas ir īpašas, jo apgleznotas ar Latvju rakstiem. Braucējus mēs saģērbjam siltos, rakstainos pončo, cepurēs (tautā sauktajos "pižikos"), iedodam arī brilles, cimdus un seģenes, ko uzsegt uz kājām. Braucējiem pašiem ir jāparūpējas tikai par piemērotiem apaviem. Bērniem ietērpšanās īpašajos tērpos reizēm ir tikpat liels piedzīvojums kā izbrauciens ar kamanām. Tajās ir sešas vietas, līdz ar to vienā braucienā maksimums var izbraukt seši cilvēki. Pirmsskolas vecuma bērnu var arī paņemt klēpī," stāsta SIA "A.A. Mežmalas" administratore/Pļaviņu TIC vadītāja Daina Dzenīte.

"Pats brauciens pa sniegotajām pļavām un mežiem gar Daugavas krastu ir pasakains, pusceļā tiek kurts ugunskurs un malkota karsta tēja. Asāku izjūtu cienītāji novērtēs izbraucienu pa aizsalušo Daugavu. Pēc brauciena mājīgajās "Latvju spīķera" telpās ir iespējams sasildīties pie dzīvās uguns kamīna, malkojot karstu upeņu sulu, tēju vai kafiju," viņa papildina.

Pašlaik, kamēr vēl ir sniegs, šī ziemas izklaide ir pieejama. Izbrauciens notiek kamanās sniega motocikla iejūgā.

"Brauciena ilgums ir atkarīgs no sniega segas. Kolīdz gaisa temperatūra ilgāku laiku sasniedz plus grādus un sniegs sāk kust, izbraucieni vairs nav iespējami. Brauciens vidēji ilgst 40 minūtes, un tas notiek gar Daugavas krastu apmēram 13 km garumā. Tad, kad ledus uz Daugavas ir pietiekamā biezumā, vizinām arī pa aizsalušo Daugavu," teic Dzenīte.

Romantisks brauciens

Jauks izbrauciens pa piesnigušiem ceļiem var būt arī zirgu vilktās kamanās vai ragavās 8 km attālumā no Rīgas, Alderos.

"Brauciens zirga vilktās kamanās caur piesnigušu mežu ir tiešām neaprakstāmi skaists pasākums gan pāriem, gan ģimenēm ar bērniem. Mūsu apkārtnes priežu mežos ir daudz stirnu, tādēļ mazajiem ir iespēja tās pabarot, iesienot priedītē kādu burkāniņu vai ābolīti. Baltajā mežā ļoti skaistas ir arī izjādes zirga mugurā. Pēdējā laikā populāri ir plašāki pasākumi ar desiņu cepšanu un ziemas pikniku, kuros vairākas ģimenes kopā izbauda vienlaikus gan kamanu braucienus, gan zirgu izjādes, bez steigas un sev tuvu cilvēku kompānijā," vēsta SIA "Adventure Ride" īpašnieks Ričards Fomrats.

Baltijas apceļošana zirga mugurā

SIA "AdventureRide" no pagājušā gada piedāvā iepazīt Baltijas skaisto dabu vēl nebijušā veidā – zirga mugurā.

"Mums ir ļoti paveicies, jo Latvijā ir ne tikai fantastiski skaista daba, bet arī četri izteikti gadalaiki. Katram no tiem, esot zirga mugurā, ir sava burvība, kas ir neatkārtojama nevienā citā gada laikā. Ziemā pārgājieni, sēžot sedlos, ir balti, klusi un ļoti skaisti, tikai jāņem vērā dažādas nianses, kas jāievēro gan attiecībā uz pārgājienu ilgumu un gaisa temperatūru, gan segumu un citiem faktoriem. Daudzi, kuri dzīvo Latvijā, ir ļoti pieraduši pie apkārtējās vides, tādēļ nesaskata tajā neko īpašu. Tomēr Baltijas valstīs ir ļoti vērtīgs resurss, kas ir mūsu fantastiski skaistā daba, ainavas un kultūra, kuras vēlamies parādīt visai pasaulei," uzsver Fomrats.

SIA "AdventureRide" piedāvājumā ir dažāda garuma un sarežģītības maršruti visās Baltijas valstīs. Lai gan zirgi un instruktori ir speciāli apmācīti un gatavoti šādām izjādēm, tomēr iesācējiem ir paredzēta pilnas dienas apmācību programma pirms došanās apvidū garajās izjādēs. Speciālas instruktāžas un sagatavošana būtībā paredzēta visu pieredzes līmeņu jātniekiem.

"Īsākās vienas un divu dienu izjādēs vienlaikus kopā ar instruktoru var doties četri jātnieki, bet garākās vairāku dienu izjādēs Baltijas valstīs orientējamies uz grupām līdz septiņiem jātniekiem kopā ar instruktoru," akcentē Fomrats.