Vitamīnu nepieciešamība
Vitamīni ir vajadzīgi visu orgānu un sistēmu normālai funkcionēšanai, organisma augšanai un attīstībai, redzes un asinsrades procesiem, smadzeņu darbībai, kaulu attīstībai un citām dzīvībai svarīgām funkcijām. Tie palielina organisma spēju pretoties infekcijām. Vitamīni sekmē ātrāku izveseļošanos pēc slimības, operācijas vai saindēšanās, tādēļ svarīgi tos lietot atveseļošanās procesā.

Nepieciešamība pēc vitamīniem mainās atkarībā no vecuma, fizioloģiskā stāvokļa un veselības, darba, klimatiskajiem un daudziem citiem apstākļiem. Turklāt vitamīni darbojas optimāli tikai tad, ja pārējās uzturvielas ir nepieciešamā daudzumā. Latvijas klimatiskos apstākļos vitamīnu preparāti vajadzīgi ziemā un agrā pavasarī. Īpaši daudz vitamīnu vajag augošam organismam, sievietēm grūtniecības un zīdīšanas periodā, kā arī cilvēkiem, kuri strādā smagu fizisku un intensīvu garīgu darbu. Vajadzība pēc vitamīniem pieaug smagu pārdzīvojumu laikā, aukstā un zemā temperatūrā, kā arī gaismas un saules trūkumā.

Cilvēkiem, kuriem ikdienā ir liela fiziska slodze, vajadzētu uzņemt vairāk vitamīnu, lietojot īpašus kompleksos vitamīnus, piemēram, Ortholom Sport, Wellman sport vai Gerimax sport.

Vecākiem cilvēkiem ieteicams lietot apmēram par 25% vitamīnu vairāk nekā vidēja vecuma cilvēkiem, jo ir traucēti vitamīnu uzsūkšanās procesi un fermentu sistēma vairs nedarbojas pilnvērtīgi. Viņiem ieteicams izvēlēties vitamīnu kompleksus, kuru sastāvā ir Omega 3 - sirds un asinsrites sistēmas pilnvērtīgai darbībai, piemēram, Orthomol Cardio, Cardioace vai Orthomol arthro.

Bērniem, īpaši ziemas periodā, jālieto vitamīnu preparāti, kuru sastāvā ir D vitamīns, lai veicinātu kaulu attīstību, piemēram, Wellkid baby, Wellkid, HealtAid Junior-vit, ChildLife Multi - vitamin vai Marsieši.

Pieaugušajiem cilvēkiem, kuriem nav veselības problēmu, bet tomēr jūtams organisma spēku izsīkums, ieteicams lietot vitamīnu kompleksus viena mēneša garumā - Vitiron, Vitamax, HealthAid A to Z Multivit vai Orthomol Immun.

Nozīmīgās taukskābes
Organismam ir nepieciešami ne tikai vitamīni, bet arī neaizvietojamās taukskābes (Omega 3 un Omega 6), ko organisms nespēj sintezēt pats, bet kuras jāuzņem ar ikdienas uzturu. Zināmākie Omega 3 taukskābes saturošie pārtikas produkti ir zivis un zivju tauki, linsēklas un linsēklu eļļa, valriekstu eļļa un rapšu sēklu eļļa. Savukārt Omega 6 neaizvietojamās taukskābes satur gaļa, olas, piena produkti un augu eļļas. Tās labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, veicina imunitāti un piedalās organisma vielmaiņas procesos. Īpaši ieteicamas sievietēm pašsajūtas uzlabošanai galvenokārt menstruāciju un menopauzes laikā. Tās palīdz mazināt premenstruālā sindroma izpausmes, kā arī uzturēt ādas veselību - uzlabot sausas un jūtīgas ādas stāvokli, atjaunot tās elastību un nodrošināt ādas mitrumu.

Sievietēm vajadzētu izvēlēties vitamīnu preparātus, kuru sastāvā ir Omega 6 - naktssveces eļļa - Vitakur plus, Wellwoman vai HealthAid Evening Primrose Oil.

Vitamīnu avoti

Visvairāk vitamīnus cilvēki uzņem ar  uzturlīdzekļiem, kuros to daudzums ir dažāds. Gatavojot ēdienu, daļa vitamīnu iet zudumā. To daudzumu produktos samazina termiska apstrāde (it īpaši atkārtota sildīšana), saules gaisma (ēdiens atstāts gaišā telpā) un gaisa skābeklis (vārīšana bez vāka).

Daudz vitamīnu cilvēks iegūst arī no zarnās mītošajām baktērijām. Šis process ir sarežģīts - dažas baktērijas spēj pašas sintezēt vitamīnus, bet antibiotikas nomāc vitamīnu sintēzi zarnās. Ilgstoši lietojot antibiotikas, var rasties vitamīnu trūkums organismā, tādēļ ir svarīgi paralēli antibiotikām lietot lakto - bifido baktēriju preparātus, piemēram, Erceflora vai Lactobex pulveri.

Ziemas mēnešos organisms ir novājināts, tāpēc neaizmirsti pievērst īpašu uzmanību savas imūnsistēmas stiprināšanai.