Cepure tomēr jāliek

Friziere aicina noteikti likt galvā cepuri: "Ja ir neliels sals, tad varbūt kāds var riskēt un staigāt bez galvassegas, bet aukstums jebkurā gadījumā ļoti nelabvēlīgi ietekmē galvas ādu un izjauc vielmaiņu tajā. Sals var izraisīt blaugznu rašanos. Ziemā matu gali kļūst sausāki un trauslāki, jo laukā tos ietekmē sals, bet telpās ir sauss un silts gaiss, saknes vairāk taukojas."

Lai mati kļūtu dzīvīgāki un ne tik trausli, speciāliste iesaka mazgāt matus ar šampūniem, kas domāti īpaši ziemai. Tie novērš arī matu elektrizēšanos, tas aukstumā ir īpaši aktuāli. Tādus gan nepiedāvā visi matu kosmētikas ražotāji, bet lielākoties profesionālās firmas. Matus var mazgāt ar maigu, sausiem matiem domātu šampūnu. Ja saknes pastiprināti taukojas, var lietot šampūnu taukainiem matiem, bet tad noteikti nepieciešams balzams bojātiem matiem, kas mazinās galu sausumu.

Jābaro arī tad, ja veseli

Matus nedrīkst mazgāt pārāk karstā ūdenī. Tas galvas ādu padara ļoti sausu, tas savukārt veicina pastiprinātu tauku dziedzeru darbību. Vislabāk matus mazgāt siltā ūdenī, bet skalot vēsākā - vasarīgā.

Friziere Ina Japeniņa iesaka reizi vai divas katru nedēļu matus pabarot ar dažādām maskām arī tad, ja tie ir veseli un izskatās labi. Tās lielā izvēlē piedāvā dažādi ražotāji.

Mājās var pagatavot masku no olas dzeltenuma, medus un diždadža eļļas. Tā pabaros ādu, bet matu galus ne. Pretrunīgi vērtējumi dzirdēti par majonēzes maskām. Speciāliste uzsver, ka jāizvēlas majonēze bez konservantiem. Majonēzes sastāvā ir olas dzeltenums un eļļa, šo maisījumu var pagatavot arī mājās. Labs vecmāmiņu līdzeklis tumšiem, taukainiem matiem ir rupjmaizes putriņa, ko ieziež matos.

Maska, kad galva pārklāta ar polietilēna plēvi un apsieta ar siltu dvieli, tiek turēta vismaz pusstundu, bet var arī ilgāk. Pēc tam to izskalo un matus izmazgā. Masku sastāvā var iekļaut raugu, skābpiena produktus (krējumu, kefīru, rūgušpienu) un rīcineļļu, kas ir ļoti labs matu kopšanas līdzeklis.

Speciālisti iesaka matu kopšanai izmantot hennu, to sajaucot ar kefīru. Ja negribas matus tonēt, jālieto bezkrāsaina henna. Sausus, lūstošus matus var mazgāt ar šķīdumu, kas pagatavots no olas dzeltenuma, ēdamkarotes citrona sulas, ēdamkarotes augu eļļas un pusglāzes silta ūdens. Pret matu izkrišanu un blaugznām pārbaudīts līdzeklis ir mūsu pašu Dzintars eļļas matu kopšanai, kas satur diždadža, nātru un citu vērtīgu ārstniecības augu ekstraktus.

Mati pirmie reaģē, ja uzturā trūkst vitamīnu un minerālvielu, ja lietotas antibiotikas vai ilgi slimots. Aptiekās nopērkami speciāli serumi ampulās matu stiprināšanai un augšanai. Tie iedarbojas uz galvas ādu, bet galu sausumu un lūšanu neietekmē.