"Jau iepriekš biju apsvērusi ideju par sava biznesa uzsākšanu, bet konkrēts lēmums tika pieņemts, esot bērna kopšanas atvaļinājumā. Sapratu, ka, ņemot vērā tā brīža smago ekonomisko stāvokli, iepriekšējā darbavietā atgriezties nebūs iespējams. Pusotru gadu pavadot ārpus darba tirgus, jaunu darbu būtu grūti sameklēt, jo bezdarba līmenis tobrīd bija augsts. Vispirms gan bija doma par savu biznesu kā tādu, tikai pēc tam sāku prātot, kādā jomā vēlos darboties," atklāj Evita. Skaidrs bijis tikai tas, ka biznesam jābūt saistītam ar "zaļo" domāšanu, jo, pēc Evitas domām, ikviens no mums ir atbildīgs par savu rīcību uz šīs planētas. Sākās biznesa idejas meklējumi šajā virzienā.

"Pēc ilgiem apsvērumiem arvien vairāk piesaistīja ideja par kartona mēbeļu ražošanu. Turklāt radās doma ražot ne tikai funkcionālas un vienreiz lietojamas mēbeles, bet tādas, kas būtu skaistas, ērtas un ilgākai lietošanai piemērotas," turpina Evita. Pētot tirgu, viņa secināja, ka dizaina kartona mēbeļu tirgus niša vēl ir samērā brīva. Evita stāsta: "Lai pati saprastu, kā vēlos šo biznesu veidot, sāku rakstīt biznesa plāna uzmetumu. 2010. gada maijā nodibināju savu uzņēmumu SIA Ekokart, kura nosaukums veidots no diviem vārdiem: "ekoloģisks" un "kartons". Tie arī ir galvenie atslēgvārdi, kas raksturo uzņēmuma piedāvājumu."

Uzņēmējdarbības sākšanas laiks sakrita ar mazuļa audzināšanu un maģistra darba izstrādi augstskolā, un Evita nolēma biznesa projektu uz laiku atlikt. Darbs pie tā atsākās šā gada sākumā, kad radās arī iespēja pieteikties jauno uzņēmēju atbalsta programmai. Evita iesniedza savu pieteikumu un bija patiesi priecīga, kad uzzināja, ka Ekokart ir starp tiem uzņēmumiem, kuriem finansējums piešķirts. Tas deva jaunu sparu darboties tālāk.

Savu uzņēmumu Evita raksturo trīs vārdos - unikalitāte, dabiskums un dizains. "Līdzīgi kā citi kartona mēbeļu ražotāji lielu uzsvaru liekam uz ekoloģiju un vides saudzēšanu. Izvēloties kartona mēbeles, klients vienlaikus atbalsta gan atkritumu šķirošanu, gan jaunu koku neizciršanu un videi saudzīgu ražošanu, gan arī lietu otrreizēju pārstrādi. Līdz ar to kartona mēbeļu dzīves cikls faktiski ir bezgalīgs. Ekokart mēbeles ražotas no otrreiz pārstrādāta kartona un ekoloģiskas līmes, tās ir roku darbs un 100% atkārtoti pārstrādājamas," saka uzņēmēja.

Evita uzsver, ka atšķirībā no konkurentiem Ekokart izstrādājumi atšķiras ar ražošanas tehnoloģiju, dizainu un pielietojumu. "Kartona mēbeļu tirgū uzņēmumi lielākoties piedāvā lokāmas kartona mēbeles - klients saņem no kartona izgrieztu apveidu, ko pēc tam var salocīt mēbeles formā. Šādas mēbeles ir ļoti funkcionālas īslaicīgai lietošanai, piemēram, izstādēs vai pasākumos, jo tās var viegli pārvadāt un neaizņem daudz vietas. Savukārt Ekokart piedāvā līmētas kartona mēbeles - no daudzām vienādas formas kartona loksnēm tiek salīmēta viena mēbele, piemēram, galds vai krēsls. Tas nozīmē, ka šīs mēbeles ir daudz izturīgākas nekā lokāmās kartona mēbeles un vairāk piemērotas ilglaicīgai lietošanai. Turklāt mūsu mēbeļu gadījumā, piemēram, ūdens nebojā galda virsmu, jo tas var notecēt pa īpaši izveidotām iekšējām gofrām, neatstājot nekādus traipus. Mūsu izvēlētā tehnoloģija arī paver plašākas iespējas dizaina variācijām, jo mums nav jāņem vērā mēbeļu locīšanas iespējas," Evita raksturo Ekokart atšķirību no citiem līdzīgiem ražotājiem Latvijā.

Sākot pētīt kartona mēbeļu tirgu, Evita atklāja, ka ir divu veidu mēbeles - mēbeles, kas balstītas uz funkcionalitāti, un mēbeles, kas ir kā mākslas darbi vai vienkārši dizaina objekti. "Sākumā mājas apstākļos testējām dažas idejas un izgatavojām paraugus, lai saprastu, vai šādas mēbeles vispār ir lietojamas, kādi ir to plusi un mīnusi. Sapratām, jā - der! Kartona mēbelēm nav obligāti jābūt vienkāršām, tās var būt arī skaistas un ar savu "odziņu". Tālāk, ņemot vērā izstrādātos paraugus, sakām domāt, ko vēl varam šajās mēbeles uzlabot. Varbūt jāpiestrādā pie dizaina, pie ergonomiskuma vai vēl kā cita? Patlaban tā visa rezultātā klientiem varam piedāvāt krēslu un žurnālu galdu. Skiču stadijā ir TV galds un divu veidu rakstāmgaldi. Papildus izstrādājam arī dažādus mēbeļu apdrukas dizainu variantus. Vēlamies izveidot plauktu sistēmu, šūpuļkrēslu, kā arī aksesuārus, ko izmantot šīm mēbelēm, bet par to vēl pāragri runāt," Evita izklāsta mēbeļu izstrādes procesu.

Patlaban Ekokart komanda ir trīs cilvēki. Savus kolēģus uzņēmuma vadītāja raksturo patiesi tēlaini: "Varētu teikt, ka mūsu uzņēmumā strādā Domātājs - cilvēks, kurš domā, ko un kā ražot, reklamēt un tirgot, Radītājs - cilvēks, kurš zīmē skices un veido maketus, kā arī Darītājs - cilvēks, kas fiziski gatavo šīs mēbeles." Nesen uzņēmums sācis īrēt ražošanas telpas, kur tiek glabāti izejmateriāli un notiek mēbeļu līmēšana. Galvenais izejmateriāls - kartons - tiek pasūtīts pie viena no lielākajiem kartona izstrādājumu ražotājiem Latvijā. Pēc kartona sagatavju saņemšanas tālākais mēbeļu radīšanas process ir tikai un vienīgi rūpīgs roku darbs.

Ekokart mēbeles varēs iegādāties uzņēmuma mājas lapā - internetveikalā (www.ekokart.lv), kas tuvākajās dienas sāks darbu. Līdztekus plānots uzrunāt eko preču veikalus un tos, kas specializējas Latvijā ražotas produkcijas tirdzniecībā. Evita cer, ka iespēju robežās izdosies piedalīties arī dažādos tirdziņos. "Gribētos ar laiku atvērt arī savu veikalu," viņa piebilst.

Ņemot vērā, ka Ekokart mēbeles ir ekoloģisks produkts ar īpaši radītu dizainu un to izveidē izmantots tikai roku darbs, cenas nav zemas. Vaicāta par cenu politiku, Evita atbild: "Cenu faktors ir noteicošais, kāpēc domājam lielāko daļu sava tirgus bāzēt eksporta valstīs. Piemēram, Vācijā vai Skandināvijas valstīs ir ne tikai augstāks iedzīvotāju dzīves līmenis un pirktspēja, bet arī attīstītāka zaļā domāšana un ekoloģiskāks dzīvesveids."

Nākotnes vīzija? Evita cer, ka pēc pāris gadiem būs sasniegta zināma atpazīstamība un stabilitāte gan apjoma, gan finansiālajā ziņā, iegūti pastāvīgi klienti, lieliska reputācija un arvien lielāks dzinējspēks. "Ceru, ka ikdienas rutīnā nebūsim zaudējuši domas lidojumu un prieku darboties. Gribētos klientiem piedāvāt tik plašu mēbeļu klāstu, lai ar mūsu produkciju varētu pilnībā mēbelēt visu mājokli."