Noslēpums briketēs

Nelielā telpā 'uz pilnu klapi' skan radio hiti, un pa plāna vidu grozās darbinieks zilā kostīmā. Tieši šis vīrs ir tas, kas "nogalina" visus konfidenciālos dokumentus. Bezkaislīgi, bet ar pienākuma apziņu sejā, viņš salaiž svarīgos papīrus zaļas un rūcošas mašīnas vēderā un pāri no sensitīvajiem dokumentiem paliek vien mitras žurgas briketes. Papīrs panes visu un ....darīts! Nevienam vairs nav iespēju uzzināt - kas reiz ir bijis rakstīts uz šīm lapām.

"Pasūtītāji ir visdažādākie - pārsvarā šo pakalpojumu izmanto lieli uzņēmumi, kas darbojas ar personu datus saturošiem dokumentiem. Tās var būt valsts iestādes, ārvalstu vēstniecības, jebkurš uzņēmums, kas daļu no savas dokumentu aprites uzskata par slepenu", stāsta K.Knesis. Privātpersonas ar savām paciņām pagaidām neesot manītas, jo acīmredzot cilvēki paši spēj iznīcināt savus noslēpumus mājas kamīnā, krāsnī un citviet. Konfidenciālus dokumentus iznīcina galvenokārt jau esošie uzņēmuma "L&T" klienti, kas jau izmanto uzņēmuma sniegtos atkritumu izvešanas vai tīrīšanas pakalpojumus. Līdz ar to birojos uzstāda vēl vienu - īpaši konfidenciālam saturam domātu konteineru, un viss sensitīvais saturs nonāk tur. Konteineram ir 2 atslēgas - viena pie biroja pārstāvja, otra - pie "L&T" pārstāvja. Kad tas pilns - konteiners tiek aizvākts, un saturs iznīcināts. Esot arī neregulārie pasūtījumi, piemēram, uzņēmums vēlas, lai savāc un iznīcina veselu arhīvu, kas jau ir krietns darba un arī iegūtās makulatūras apjoms. Nereti pasūtītāji izsaka vēlmi iznīcināmo saturu atvest paši.


Papīra otrā dzīve

"Te visu laiku darbojas videonovērošana. Gadās, ka kāds pārstāvis visu dienu sēž blakus, kamēr dokumentus iznīcina, tā bieži dara vēstniecību cilvēki", stāsta Andis, kas ikdienā darbojas ar nīcināmo mašīnu. Mašīna tikmēr rūkdama rāmi sagremo visu papīru, tās vēderā papīrs tiek sasmalcināts  un tam klāt tiek pievienots ūdens. Tālāk videi draudzīgā mašīna masu presē un izveido briketes, kurās informācija vairs nav identificējama un nolasāma. Dokumentu iznīcināšanas iekārtām ir dažādas drošības pakāpes, šim aparātam no 5 pakāpēm ir 4. DIN klase.

Tālāk mitrās masas briketes tiek nosūtītas uz otrreizējo pārstrādi, kur no šīs masas var iegūt higiēnas preci, iepakojumu un jebko citu, ko papīra pārstrādātāji ražo. "Šis pakalpojums noteikti būs vēl populārāks, jo cilvēki arvien vairāk pieķeras zaļajām idejām. Arī birojos arvien vairāk izvēlas uzkrāt papīru atsevišķi. Mums ir pakalpojums "Ekobirojs" un līdz ar to ir ērti izmantot piedāvājumu arī sensitīvo saturu iznīcināt un nodot otrreizējai pārstrādei", stāsta K.Knesis. Viņš nesauc konkrētu apjomu, bet bilst, ka šādi otro dzīvi ik gadu gūst tonnām papīra.