Tomēr daudzi citi, iespējams, kādā brīvdienas rītā ir pēkšņi sapratuši, ka viesistabas aizkaru krāsa ir kaitinoša, virtuvē drīzāk gribas ar pannu mest pa atlīmējušās tapetes stūri, nevis gatavot ēdienu, un, ja kādu dienu mēģina strādāt mājās, tad nav iespējams atrast vietu, kur nolikt laptopu. Vajadzētu kaut ko mainīt. Bet ko? Vai mest ārā tikai apnikušās lietas, vai uzreiz mainīt visu? Varbūt tas, kas iepatīkas, ir kaut kas pavisam vecmodīgs? Varbūt neko daudz nevajag mainīt - vienkārši jānoņem tie vasarīgie linu aizkari un jārada "ziemīgāka" sajūta?

Mode mainās nemanāmi

Interjera dizainere Natālija Mitina skaidro, kā noteikt, vai interjers ir novecojis: "Interjera dizaina mode, protams, nemainās tikpat strauji kā apģērbu mode. Ir kaut kādas tendences, kas mainās ātrāk - tas vairāk attiecas uz audumu un krāsu savienojumiem -, bet ir lietas, kas mainās gandrīz nemanāmi. Piemēram, pirms desmit gadiem modē bija japāņu motīvi, taču šobrīd dizaineri tos izmanto arvien retāk. Pārmaiņu process ir lēns, bet to var novērot."


Tomēr interjera dizainā ir lietas, kas nenoveco nekad - pirmkārt, tā ir ērtība un funkcionalitāte, otrkārt - laba mēbeļu un apdares materiālu kvalitāte. Lai interjers ilgstoši varētu "palikt modē", dizainere iesaka izmantot neitrālu pamatni - telpu arhitektūru, krāsas un apdares materiālus. "Šādā interjerā efektus var panākt ar viegli aizvietojamām lietām - nelielām mēbelēm, gaismekļiem, aizkariem un citu tekstilu, arī ar dekoru palīdzību. Mainot šīs lietas, iespējams ātri atjaunot interjeru, tajā ieviešot kādu asu modes pipariņu."

Cilvēki nereti jautājot, kāpēc sava mājokļa iekārtošana jāuztic svešiniekam. Natālija uzskata, ka izvēle pieaicināt interjera dizaineru līdzinās lēmumam doties pie psihologa: "Ja man vajag nogriezt matus, es nedarīšu to pati, bet aiziešu pie friziera. Arī ārstēties drošāk būs pie profesionāla ārsta, nevis pašam izdomāt zāļu receptes. Ja vajadzēs tiesāties, labāk tomēr to darīt, konsultējoties ar juristu. Es neuzskatu, ka pilnīgi visiem būtu vajadzīga interjera dizaineru konsultācija vai interjera dizaina projekts. Tomēr, ja cilvēks, plānojot remontu, jūtas nedroši, ja viņš nav pārliecināts par rezultātu, tad noteikti ir vērts vērsties pie profesionāļa. Es salīdzinātu interjera dizaineru ar psihologu - visiem mums ir problēmas, bet lielākā daļa cilvēku tomēr cenšas ar tām tikt galā pašu spēkiem. Vai tas ir labi, vai slikti - to nevar zināt. Bet var pienākt diena, kad padoms no malas ir ne tikai noderīgs, bet pat nepieciešams."

Kristāls un bezgaumība paneļu mājās

Dizainere redzējusi arī ļoti veiksmīgus pašu spēkiem darinātus interjerus. "Diemžēl biežāk tomēr notiek otrādi. Vislielākā kļūda, manuprāt, ir aizraušanās ar kādu stilu vai paņēmienu, kas nav piemērots telpas arhitektūrai. Ja es redzu kristāla lustras un greznu klasikas imitāciju paneļu mājas dzīvoklī ar 2,5 metrus augstiem griestiem - nu, tā, manuprāt, ir vienkārši slikta gaume. Bet man ir zināmi vēl daudz šokējošāki stāsti par to, kā vēsturiskās ēkās cilvēki demontējuši ģipša dekorus vai antikvāras krāsnis, šīs vērtīgās lietas vienkārši izmetot un tādējādi panākot modernu interjeru. Tas jau vairāk izskatās pēc vandālisma," uzskata Natālija. Viņa uzsver, ka, pirms remonta uzsākšanas jāsaprot telpas arhitektūra un jāizvēlas stils un interjera noformējums, kas tam atbilst: "Pretējā gadījumā interjers izskatās kā sieviete vakarkleitā ar sporta somu un kedām."

Jāpārdomā dzīvesstils un paradumi

Šķirstot interjera žurnālus, var uznākt nepārvarama vēlme apdzīvot kādu  attēlā redzamo istabu. Vai iespējams šo iekārtojumu "pārnest" uz savu mītni?

Natālija uzskata, ka tas ir gandrīz neiespējami, jo interjers ir ļoti stipri atkarīgs no plānojuma un mēbeļu izvietojuma, bet tas savukārt ir atkarīgs no dzīvesveida un jūsu mājokļa: "Jums varbūt patīk interjers bildē, bet telpas arhitektūra tajā var būt pavisam cita nekā jūsu mājā. Tas attiecas gan uz telpu izmēriem un platību, gan uz griestu augstumu, kā arī uz logu daudzumu un izmēru."

Vēl, gatavojoties pamatīgākam remontam, noteikti jāpārdomā savs un visas ģimenes dzīvesstils, jo tas ir cieši saistīts ar interjera funkcionalitāti. "Ja jums ir liela saime, jums vajag plašu un ērtu virtuvi; arī veļas mazgāšana un žāvēšana ģimenē ir ļoti svarīga. Ja jūs strādājat mājās, tad jums ir nepieciešama laba un ērta darba vieta," skaidro dizainere. Viņa uzskata, ka funkcionalitāti nedrīkst upurēt skaistumam, tāpēc rūpīgi jāapsver savi dzīves paradumi - tas, vai bieži mājās sanāk uzņemt ciemiņus, vai ir bērni un mājdzīvnieki, kā arī, kādi ir hobiji.

Māju var sagatavot ziemai

Natālija uzskata - ja nu reiz pārmaiņas dzīvoklī ir sāktas, tad prātīgāk ir mainīt pilnīgi visu: "Es uzskatu, ka vai nu jāveic pilnīgs remonts, vai nav vērts pat iesākt. Gan naudas, gan ieguldīto pūļu ziņā tas būs daudz praktiskāk. Vienīgais, ko var darīt, nemainot pilnībā visu - nomainīt tekstilu. Ja pamatā ir labs interjers, ar šo paņēmienu var izmanīt mājokļa noskaņu un piedot svaigumu. Tomēr, ja pamatā ir novecojis remonts, tas neko daudz nepalīdzēs."

Dizainere ir pārliecināta, ka brīnumi, kad, nomainot vienu detaļu, viss dzīvoklis izskatās kā jauns, sastopami tikai pasakās: "Reālajā dzīvē, lai interjers izskatītos jauns, tas ir jāatjauno. Bet ja nesen remontētā mājoklī ir vēlme vienkārši pamainīt noskaņu, to visvieglāk darīt, pamainot aizkarus, spilvenus, paklāju un dažas nelielas mēbeles - piemēram, krēslus vai gaismekļus."

Tiem, kas pamatīgām pārmaiņām nav nobrieduši, dizainere iesaka paņēmienu, kas izplatīts Rietumeiropā: "Tur uz ziemas periodu tiek ieviests mājīgāks tekstils - izmantoti biezāki un pūkaināki audumi, siltākas krāsas un taustei patīkamākas faktūras. Dažreiz interjera dizaineri paredz atšķirīgus tekstila komplektus dažādiem gadalaikiem vai pat speciāliem notikumiem. Ja karstā vasarā plānie, baltie lina aizkari izskatās ļoti labi, tad ziemā varbūt jums sagribēsies siltāku un mājīgāku efektu. Tas pats attiecas arī uz paklājiem - ziemā ir tik patīkami pastaigāties pa pūkaino vilnas paklāju, bet vasarā tas nebūs piemērots."