Jā, kā tad īsti ir? Cik kvalitatīvas sveces mēs lietojam? Vai ņemam vērā to sastāvdaļas pirms pērkam sveces?

Kādā no TV ziņu pārraidēm vēstīja, ka nekvalitatīva svece var kaitēt elpceļu veselībai. Pēc tādas vēsts ieinteresēja informācija par svecēm, kuru meklēju internetā. Un, protams, atrodu informāciju, kurā tiek arī kas līdzīgs vēstīts. Un ka ir sveces, kuras ir taisītas no naftas produktiem. Un visticamāk, ka vairums cilvēku tādus lieto, jo tie pārsvarā dominē veikalu plauktos un ir lētākas par kvalitatīvām svecēm.

Kāda tad ir kvalitatīva svece? Ikdienai, svētku dienām un telpu vēdināšanai laba alternatīva ir sveces no vaska, sojas un steranīna. Jāatceras, ka labas un kvalitatīvas sveces nedrīkst pilēt un dūmot. Zeltītās un sudraba krāsas var saturēt kaitīgas vielas. Eiropā ekoloģiskas kvalitātes zīme ir gulbītis Swon.

Pirms iegādājies sveces, ieskaties to veidos:

Parafīna sveces – mūsdienās lielāko daļu sveces ražo rūpnieciski, lielos daudzumos. Tās izejvielas ir naftas produkti. Arī parafīns ir šāds produkts. Svecei degot, nespēj rasties tik liels siltuma daudzums, lai ķīmiskie savienojumi līdz galam sadegtu. Būtībā – šīs parafīna sveces ne tikai rada noskaņu, bet arī saindē telpu gaisu ar ķīmiskajām kvēpu nogulsnēm. Parafīna sveču vaskā esošās papildvielas kavē normālu bioloģisku sadalīšanos. Tā kā tās ir ķīmiskas vielas tad bieži vien šo sveču traipi nav viegli dabūjami laukā no auduma.

Pulverspiestās sveces – ražotas no sapresēta parafīna pulvera, vislētākās sveces.

Bišu vaska sveces – tās ir pilnīgi dabiska materiāla produkts. Sveču krāsa un smarža var atšķirties. Tās pagatavo no bišu vaska, ko saražo medus bites. Vaska sveces neizdala kaitīgas vielas, degot tām – izdalās ēteriskās eļļas, kas ir bišu vaska sastāvā, un tās burvīgi smaržo pēc medus un propolisa. Bišu vaska sveces ir absolūts favorīts telpu gaisa attīrīšanā. Tās deg ilgi un atbrīvo telpu no netīkamiem aromātiem.

Galda/svečturu sveces – tās izgatavo no parafīna pulvera un mērcēšanas parafīnā, izmantojot veidnes.

Rustikveida sveces – Latvijā tās pamazām iekaro savu vietu. To īpašā pazīmē ir mozaīkveida krāsainie parafīna gabaliņi un tā redzamās kārtas.

Karsti lietas sveces – dārgas, gatavotas augstā temperatūrā.

Figūras – sveču figūras gatavo pielejot silikona veidnes ar parafīnu un tad apgleznojot, iekrāsojot attiecīgās detaļas.

Stearīna sveces –  šo sveču materiāls – stearīns – ir ekoloģisks un dabisks. To iegūst no palmu eļļas. Izgatavošanā netiek izmantots parafīns. Sveces veido 80 grādu temperatūrā, tās var būt drupenas.

Kristālstearīna sveces – tiek izgatavotas no dabīga produkta – palmu eļļas. Tās ir ļoti dārgas skaistas – izdegot no to it kā apsarmojošas virsmas paliek plāna kārtiņa, kas izskatās kā leduspuķes.

Protams, mūsdienās ir arī iespēja pašam taisīt, liet sveces. Jāatrod tik kāds interešu, radošo kopu klubiņš, kur iemāca pamatus un dažādus knifiņus sveču liešanā.

Jāatzīstas, ka es neesmu liela sveču kvalitātes vērotāja. Veikalos gan noskatos uz svecēm ar nelielu kritiku, jo izskatās tik nedabiskas, bet vienalga kādu nopērku. Savu reizi, ja gadās dabūt gadatirgos vaska sveces, tad kādu nopērku. Bet tagad esmu atklājusi iespēju vaska sveces pasūtīt no kataloga. Tajā ir nodoms arī iesaistīties, lai lētāk varētu iegādāties. Tur ne tikai ir vaska sveces, bet daudz dažādu kosmētikas līdzekļu un veselībai labas lietas. Bet tas jau ir cits stāsts, par ko iespējams taps cits bloga raksts.