Nav brokastu - nav skaidras domas

Ja cilvēks neēd brokastis, tad pēc kāda laika rodas izsalkums un tad visbiežāk darba vietā cilvēki izvēlas kaut ko ātri apēdamu - bulciņas, šokolādi un citus ne pārāk veselīgus ēdienus, lai "izvilktu" līdz pusdienām. Tā ātri ieviešas neveselīgas ēšanas ieradumi.

Ir cilvēki, kuri neēd brokastis, jo viņi nejūt izsalkumu vai ļoti steidzas. Citi uzskata (taču kļūdaini), ka brokastu neēšana palīdzēs zaudēt lieko svaru. Patiesībā ir tieši otrādi - ir pierādīts, ka, neēdot brokastis, svaru zaudēt ir daudz grūtāk. Turklāt brokastu ēdāji nereti ir tie, kuriem nav liekā svara problēmas un viņi ir daudz labākā formā par tiem, kuri brokastis neēd!

Uztura speciāliste iesaka negrēkot pret savu veselību un brokastojot ievērot šādus brokastošanas principus:

-         sāc brokastis ar kādu svaigu augli

-         ēd graudaugus (putra, maize) un dārzeņus vai

-         ēd olbaltumvielas (biezpiens, omlete, gaļa) un dārzeņus

Brokastis ir svarīgākā ēdienreize dienā. No rītiem ēd kā ķēniņš, pusdienās kā kungs, bet vakarā kā nabags - tā jau ir gadsimtiem zināma veselīga uztura uzņemšanas formula. Uztura speciāliste Liene Sondore uzsver, ka, protams, katram ir jāņem vērā savs individuālais ritms. Ja cilvēks darba dēļ spiests celties ļoti agri - tad brokastis var ieturēt vēlāk, taču ikdienas ritmā laiks brokastīm noteikti ir jāatrod. "Cilvēkam no rīta ir zems cukura līmenis, tāpēc ir jāuzņem ogļhidrāti - dažādas putras, tā dēvētie "mušļi", pilngraudu maize, rudzu maize, kā arī olbaltumvielas - omlete, vārīta ola.

Tiem, kam no rīta nav izteiktas apetītes, speciāliste iesaka brokastu vieglo variantu - piemēram, balto lakto ar ēdamkaroti linsēklu, tējkaroti medus un citām piedevām pēc garšas un individuālām vēlmēm.

Noteikti nedrīkst laist bērnus uz skolu bez brokastīm, citādi bērnam zemā cukura līmeņa dēļ nevedīsies domāšana.

Tukšās brokastis

"Nevajadzētu aizrauties ar tā dēvētajām "tukšajām kalorijām", kad cilvēks brokastīs apēdis baltmaizi ar desas šķēli, bet ap plkst. 11.00 jau sāk knaksīties ap kādiem ēdamiem niekiem, jo rīta brokastis ir bijušas nepilnvērtīgas, tās nav devušas gana spēka un enerģijas," stāsta uztura speciāliste Sondore. Šāda brokastošana joprojām ir ļoti izplatīta, jo cilvēkiem ir grūti mainīt gadiem iesīkstējušos paradumus.

Ja cilvēkam no rītiem tiešām nemaz negribas brokastot, speciāliste iesaka rūpīgāk izanalizēt, kas un cikos tika ēsts iepriekšējā vakarā. Bieži cilvēki saviem spēkiem nespēj mainīt ēšanas paradumus un vēršas pie uztura speciālistiem, lai tie palīdzētu mainīt šo "nekārtīgo ēšanu".