Menciņus ēd nesteidzoties

Pirms gada Liepājas puses pavāri sprieda un izsprieda, ka par pilsētas "nacionālo ēdienu" kļūs mencas fileja, kas gatavota pēc senas 17.gadsimta Dienvidkurzemes receptes. Šodien "menciņus" var dabūt nogaršot gandrīz visās pilsētas ēstuvēs, ēdiena sastāvam visur jābūt nemainīgam - uzsildītajā podiņā ir auksti kūpināta menca ar kartupeļiem, sīpoliem, dillēm un saldo krējumu.

""Liepājas menciņi" viennozīmīgi ir mūsu ēdienkartes TOP 5 produkts. Restorānā menciņus vēlas nogaršot kā vietējie liepājnieki, tā iebraucēji. Lielākoties viņi tiešām ir jau par šo ēdienu dzirdējuši. Esam sagatavojuši materiālu arī angļu valodā, tāpēc pēc menciņiem vaicā arī ārzemnieki," stāsta restorāna "Barons Bumbier's" pārstāve Dita Vasiļjeva. "Absolūti izdevies projekts, izveidots reāls brends, ko cilvēki atpazīst un vēlas izmēģināt," prieku par nacionālā ēdiena popularitāti pauž arī restorāna "Pastnieku māja" īpašnieks Jānis Samoilovs. Ēdiens dažādās pilsētas ēstuvēs maksā no 3,20 līdz 4,50 latiem. Lielāka klientu interese sajust Liepājas garšu esot vasaras sezonā. Īpašu popularitāti ieguvuši arī vietējo Liepājas meistaru gatavotie māla menciņu podiņi, kurus var iegādāties arī atsevišķi kā suvenīrus.


Liepājas' fresh', brīze vai ļerga?
"Mēs turpinām darbu un tagad strādājam pie Liepājas "nacionālā dzēriena izveides," portālam "Delfi" stāsta Liepājas Tūrisma Informācijas centra vadītāja Ieva Hmieļevska. Tas būšot viegls kokteilis divās variācijas - ar alkoholu un bez. Vai kokteilis saderēs kopā ar menciņiem? "Ņē. Menciņi vislabāk iet kopā ar kefīru vai alu," smejas Ieva, "kokteilis iecerēts kā vasarīgs spirdzinājums".

Kāds tieši kokteilis būs - pagaidām vēl ir noslēpums. Zināms vien, ka vairāki pilsētas labākie bārmeņi jau ir vairākkārt sprieduši un likuši galvas kopā, kā izveidot kokteili, kas būs viegls, Liepājas reģionu raksturojošs, vasarīgs, gards un pietiekami vienkāršs, lai to varētu pagatavot ne vien smalkajos pilsētas restorānos, bet arī pludmales kafejnīcās. Kokteilim jābūt pilsētas karoga krāsās - sarkanā un zaļā.

Pilsētnieki jau mudināti izteikt nosaukumu variantus, un tādu esot jau vairāk nekā 100 - gan Liepājas fresh, gan 'Liepājas ļerga', gan citi iedvesmojoši nosaukumi. Liepājas nacionālā dzēriena sastāvs kļūs zināms īsi pirms atpūtas sezonas sākuma, kad arī pilsēta aicinās jaunumu ar steigu nobaudīt.

Jelgavā skūpsts un bura

Tikmēr uz savu īpašo pilsētas ēdienu sadūšojusies arī Jelgava. Tagad iebraucot Jelgavā ir jāvaicā pēc speciālā ēdiena, kas atgādinās par kādreiz varenās Kurzemes hercogistes galvaspilsētas vēsturi. Kopš pērnā gada nogales jelgavniekiem ir izstrādāts gan īpašs ēdiens, gan dzēriens - "Hercoga bura" un "Šarlotes skūpsts", kas tapuši pēc speciāli izstrādātas receptes, ko radījušas Amatu vidusskolas pavāru specialitātes skolotājas Aina Tāluma un Ligita Ziemele ar saviem audzēkņiem.

Liepājas nacionālais ēdiens izturējis ugunskristības. Tagad sekos nacionālais dzēriens
Foto: Publicitātes foto


"Hercoga bura" ir pamatēdiens - tas gatavots no Zemgalē audzētas cūkas šķiņķa un karamelizētiem skābētiem kāpostiem. Tā sastāvā ir arī dažādi dārzeņi, brūklenes, smiltsērkšķi, kadiķu ogas, kā arī āboli un ābolu sulas no Bramberģes muižas. Savukārt deserta "Šarlotes skūpsts" lielākais noslēpums ir dzintarogu sula un kāds īpašs mīlestības eliksīrs, par kuru sīkāku ziņu nav.