Jebkura ideāla vīna un siera pāra meklējumi notiek ar mēģinājumu un kļūdu metodi, bet no daudzām kļūdām var izvairīties, ja, piemeklējot pie siera vīnu vai arī otrādi, ievērosiet dažus tradicionālus noteikumus, kas palīdzēs izveidot pareizu garšu saderību.

  • Jo svaigāks un vieglāks ir siers, jo jaunākam un vieglākam ir jābūt vīnam.
  • Pie treknākiem un izturētākiem sieriem var pasniegt piesātinātus un izturētus baltvīnus vai vieglus un augļainus sarkanvīnus.
  • Jo cietāks un tumšāks ir siers, jo intensīvākam un piesātinātākam ir jābūt vīnam.
  • Ir vērts ievērot arī saderības principu pēc produktu izcelsmes - vīns un siers labāk saderēs, ja ir ražoti vienā vietā. Tā itāļu vīni lieliski izcels itāļu sierus, bet franču vīni būs vislabākā kompānija franču sieriem, vēlams - no viena reģiona.
  • Klasika. Sieriem ar zilo pelējumu vislabāk piestāvēs baltie deserta vīni.

Gan vīns, gan siers, kā zināms, mēdz būt dažādi pēc sava stila. Tā, piemēram, sierus var iedalīt vairākās kategorijās atkarībā no to gatavošanas veida un nogatavināšanas ilguma, svarīgi ir arī ņemt vērā, no kāda dzīvnieka piena siers ražots: govs, kazas, aitas, bifeļmātes, kamieļmātes vai jaukts. Ja ņem par pamatu sieru daudzveidību, tad katram veidam var ieteikt noteiktu vīna stilu - atsvaidzinoši dzirkstošu, vieglu, jaunu vai intensīvu balto vīnu ar augļainu garšu, tas var būt maigs rozā vīns ar augļainu garšu vai neuzbāzīgs, elegants sarkanais, var piemeklēt spēcīgus un tannīgus sarkanos vai saldos deserta un stiprinātos vīnus.

Zemāk ir minētas galvenās sieru grupas, kas klasificētas pēc to ražošanas metodes, un pie tiem ieteicamie dažādu stilu vīni:

Svaigie sieri bez redzamas garoziņas un pelējuma (ricotta, feta, mozzarella). Šie vieglie un svaigie sieri labi sader ar jauniem baltvīniem ar līdzīgu vieglu un dzīvelīgu raksturu. Tas varētu būt jaunzēlandiešu vīns no Sauvignon Blanc šķirnes vīnogām vai franču vīns no Luāras ielejas, no šīs pašas vīnogu šķirnes: Sancerre un Pouilly-Fumé, kā arī augļainie un maigie itāļu vīni no Savojas.

Mīkstie baltie sieri ar baltu, pūkainu pelējuma garoziņu (Penicillium candidum). Camembert, Brie, Chaource sieru sviestainā garša teicami sader ar šampanieti, piesātinātu burgundiešu baltvīnu vai vācu Riesling.

Pusmīkstie sieri ar dabīgu zilganpelēku pelējuma garoziņu, parasti - kazas sieri. Jauniem kazas sieriem, tādiem kā Crottin de Chavignol, labāk derēs Luāras vīni no Chenin Blanc un Sauvignon Blanc šķirnēm, bet blīvākiem sieriem ar izteiktu garšu ir nepieciešami pilnmiesīgi baltie vīni Viognier, Chardonnay vai augļainie sarkanie no Merlot šķirnes vai Chianti, Beaujolais.

Sieriem ar mitru, brūngani oranžīgu, lipīgu garoziņu (Munster, Epoisses, Herve) ir pikanta, nedaudz asāka garša, tie labi sasaucas ar elzasiešu vīnu sīvo raksturu no Gewurztraminer vīnogām vai Pinot Gris.

Pusmīkstie sieri ar mīkstu un elastīgu dažādu krāsu garoziņu - no rozīgi brūnganas līdz tumši pelēkai. Mīkstais un nedaudz sāļais Edam ar riekstu garšu ir interesants ar Riesling vīniem vai Jaunās pasaules rozā vīniem. Piesātinātā, riekstainā un nedaudz augļainā Radette siera asās un ilgstošās garšas kombinācija ar pilmiesīgu Cotes du Rhone vīnu padara šo sieru pasakainu. Sieriem ar līdzīgu struktūru un garšu var ieteikt intensīvus vīnus no Syrah un Sangiovese.

Cietie sieri ar biezu garoziņu, bieži - pārklāti ar vasku, augu eļļu un ietīti marlē. Šādu sieru garša ir ļoti dažāda  - no maigas līdz neiedomājami asai, tāpēc, jo asāks ir siers, jo vairāk piesātinātam jābūt vīnam. Augļainie sieri ar nedaudz riekstainu nokrāsu Cheddar un Gruyere labi sader ar Chardonnay vīniem, kas izturēti ozolkoka mucās, vai ar augļaino un ar ogu raksturu apveltīto Pinot Noir. Ar Manchego teicami sader pilnmiesīgie spāņu vīni no Rjohas reģiona. Ideāls pāris Parmas sieram - varenie itāļu vīni no Pjemontas: Barbaresco un Barolo, lai gan arī ar augļaino un atsvaidzinošo Prosecco šis siers veido patīkamu kombināciju. Bet Pecorino siera (no aitas piena) asā un sāļā garša labi saskanēs ar saldeno portvīnu Tawny vai piesātināto sarkano vīnu no apvītinātām Amarone vīnogām. Ar Cantal sieru interesanta kombinācija ir stiprinātiem vīniem: Sherry un Manzanilla.

Zilie sieri ar garoziņu no plānas pūciņas līdz biezai graudainai garoziņai. Maigākiem sieriem ir vajadzīgi viegli, augļaini vīni, pikantākos var pasniegt ar Ronas ielejas sarkanvīnu vai austrāliešu Shiraz, kā arī ar saldiem, vēlās ražas novākšanas vīniem (angl. "late harvest") no Jaunās pasaules. Interesanta ir itāļu siera Gorgonzola un kaliforniešu Zinfandel savienība, dāņu Danablu - ar Cabernet Sauvignon. Izturēta zilā siera aso un sāļo garšu mīkstina izmeklētu deserta vīnu saldenums no vīnogām, kas skartas ar "dižciltīgo pelējumu". Klasiska kombinācija - Roquefort siers un saldais baltvīns Sauternes (Bordo). Ir vērts pamēģināt arī Stilton ar Ice Wine ("ledus vīns").

Īpašie sieri ar aromātiskām piedevām vai citām sastāvdaļām: riekstiem, augļiem, garšvielām, zālaugiem un citām. Šādi sieri, no vienas puses, apgrūtina vīna izvēli, bet, no otras puses - ja ir precīzs trāpījums mērķī, var būt labs pārsteigums un īsts gastronomisks baudījums. Šajā gadījumā ieteicams izmantot universālo elazasiešu vīnu ar sīvām notīm no Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer šķirņu vīnogām un pat sarkano Pinot Noir. Dzirkstošie vīni arī var patīkami pasvītrot jebkura siera garšu.

Siera plate

Ļoti bieži restorānos sierus pasniedz kā atsevišķu ēdienu uz siera dēļa, kur kopā ar dažādām piedevām - augļiem, riekstiem, medu, maizi un citām - pasniedz dažādu veidu un šķirņu sierus. Diemžēl, jo spilgtāki un dažādāki būs sieri uz šķīvja, jo sarežģītāk būs izvēlēties tiem atbilstošu vīnu. Pareizāk būtu pie mīkstiem un svaigiem sieriem pasniegt balto vīnu un pie cietiem un izturētiem - sarkano, bet zilos sierus pasniegt ar samtainiem, saldiem vīniem.  Taču, neskatoties uz problēmām ar sieriem, jums radīsies teicama iespēja pamēģināt un sajust, kā jūsu izvēlētais vīns mainās kombinācijās ar katru no sieriem.
Franči pasniedz sierus pirms deserta, un sarkano vīnu, kas palicis pāri pēc pamatēdiena, var izdzert ar sieriem. Saldo vīnu, kas sader ar zilajiem sieriem (tie jāēd pēdējie, jo tiem ir ļoti izteikta garša), var izdzert arī kopā ar desertu.  
Siera plati var pasniegt kā pamatēdienu. Šajā gadījumā patīkamā kompānijā var pasniegt dažādus vīnus un noorganizēt šo pasākumu kā sieru un vīnu degustāciju.