Draugu popup

Jumta stāvā ir gandrīz jāpieliec galva, bēniņi tomēr. Un tad jau durvis veras un tajās stāv Liene - smaidoša brunete, kas laipni aicina iekšā. Kaut kur aiz stūra dzirdama skaļa klaigāšana, un drīz priekšā iznirst restorāna šefpavārs un ēdienkartes vienīgais pavēlnieks rudmatainais Kalvis ar pusotrgadīgo dēliņu Jonatānu uz rokas. Dzīvoklī paveras plašums - koka apdare un grīdas, jumta logi. Divas telpas atvēlētas viesu uzņemšanai - lielākā paredzēta lielākai kompānijai, mazākajā stāv galds sešām personām.

Tālāk durvis ved uz plašu āra terasi un aizraujas elpa - lejā redzams plašs pagalms ar lieliem kokiem. Augšā virs lielo māju jumtiem koku galos iepiņķerējies spožs mēness. Fantastisks skats. "Mēs te rīkojam arī grilēšanas pasākumus," piemin Liene. "Viens no romantiskākajiem pasākumiem te bija, kad kādi jauni cilvēki pasūtīja dzimšanas dienas brokastis vienai meitenei. Tas bija darbadienas rīts un tieši plkst. 7.00 viņi visi sēdēja te terasē, saule bija uzlēkusi, viņi ieturēja savas svētku brokastis un tad priecīgi devās uz darbu," atminas Liene.

Telpu vidū lejup ved stāvas kāpnes - tur, stāvu zemāk, ir Kļaviņu privātā dzīves telpa. Diez ko liels privātums nesanāk, jo pēc būtības tā ir liela, atvērta telpa ar virtuvi vienā stūrī un ģimenes gultām, datorgaldu un Jonatāna mantību otrā stūrī. "Jā, ik pa laikam kāds ziņkārīgais iemaldās arī te," smaida Kalvis, "mēs īpaši nedusmojamies".


Kurš noskries pēc olām?
Kamēr dzeram kafiju, Kalvis vēlas mums ātri uzcept saldo pudiņu - šokolādes fondantu. "Ē, mums ir tikai viena ola!" viņš iekliedzas, pavēris ledusskapi, "kurš noskries lejā pēc olām??" Viss kā mājās...

Šis mājas restorāns darbojas apmēram gadu. Ideju pasviedis tuvs ģimenes draugs Artūrs, kas palīdzējis arī ar starta kapitālu. Kā no debesīm nokritušas šīs telpas un tā viss "aizrullējis". "Popup restorāns nozīmē, ka tas ir uz nenoteiktu laiku - mēs nezinām, cik ilgi to darīsim. Nav atvērts katru dienu, bet tad, kad mēs esam gatavi pastrādāt, un šurp nāk mūsu draugi un draugu draugi," stāsta Liene. Kalvis ir pavārs ar piecpadsmit gadu pieredzi un pavisam strādājis 53 restorānos dažādās valstīs. Arī šobrīd viņš ir šefpavārs japāņu restorānā "JU-ME" Rīgā. Liene studē uzņēmējvadību, ir mamma Jonatānam, kā arī dejo moderno baletu, glezno un dara daudz ko citu, kas rada prieku.

Popup restorāns ir tikai viena no viņu daudzajām aktivitātēm. "Tas ir īsts mājas restorāns, jo te arī ir mūsu mājas," saka Liene. Kalvis ir pavārs, un visu ēdienu gatavošanu veic viens. Viņš ir īsts spridzeklis - iespējams, viens no enerģiskākajiem mūžā redzētajiem cilvēkiem. Sarunas laikā abi ar Lieni nemitīgi runā vienlaicīgi, pārtrauc viens otru, papildina un smejas. Jonatāns dudina un, kā saka rosīgie vecāki, labi izpulē grīdu. Lienes pienākumi nestandarta ēdināšanas pasākumā ir komunicēt ar viesiem un veikt viesmīles darbu. "Nu runāt man patīk, to jau nevar nepamanīt," smejas Liene.

Itāļu virtuve un neiztrūkstošā fokača

Kalvja iemīļotā ir itāļu virtuve, tāpēc ēdienkartē lielākoties dominē itāļu ēdieni, iesākumā vienmēr tiek pasniegta tepat paša Kalvja ceptā Fokačas maize pēc pašu receptes ar rozmarīnu, timinānu, tomātiem un viss kaut ko vēl pēc paša receptes - "ar pesto mērcīti - vienkārši ideāli", piebilst Kalvis. Ēdienkartē tiek ievērots sezonalitātes princips. Viesu iecienītākie ēdieni šobrīd ir - karamelizēta sarkanā sīpola tarte, Harbinas bezē kūka, karstie spinātu salāti ar karamelizētiem bumbieriem un kazas sieru. Sievietes bieži izvēloties ēst zivis un dažādus salātus - Kalvis sāk uzskaitīt savu salātu sastāvdaļas un jāsāk mulst - ko tik visu nav iespējams iedabūt salātos....

Ēdienkarti viesi saskaņo iepriekš pa telefonu, kas atrodams arī internetā. Parasti visa kompānija pasūta vienu ēdienu, tā arī varot panākt vislabāko cenu. "Bieži viesiem ir vienalga, ko ēst - tad mēs izrunājam un es iesaku piemērotāko. Viņi ir tā pārņemti ar to mājas restorāna koncepta, ka ir gatavai ēst gandrīz jebko", smejas Liene. "Jebkas" gan viņiem te netiek piedāvāts - Kalvis kā vienu no sava restorāna veiksmēm min faktu, ka nenotiek nekāda taupīšana uz produktu kvalitāti. "Es zinu to visu līdz kaulam, zinu, kā restorānos mēdz aizstāt produktus ar lētākiem līdzīgiem. Pie mums nekad tā nav - ja tas ir siers - tad viscietākais un labākais, ja tā ir olīveļļa - tad vislabākā. Tur ir tā sāls, ka pie mums cilvēks uzzina īsto ēdiena garšu - pie mums ir vislabākā iespējamā kvalitāte!" pārliecināts Kalvis. Viesi te saņem trīs ēdienus, dažādus bezalkoholiskos dzērienus pēc izvēles un alkoholisku welcome drink - tas viss vidēji par 12 latiem no personas. Drīzumā pāris nolēmis uzrīkot kādu svaigēšanas pasākumu, jo arvien vairāk cilvēku par to interesējoties.

Saldajā - dejas un muzicēšana

Mazajam Jonatānam pasākumā ir liela nozīme, jo Jonatāns vispirmām kārtām akceptē šādu vecāku dzīvesveidu un labprāt iesaistās gadījumos, kad viesi atnākuši ar saviem bērniem.

Gada laikā te jau paspējis apgrozīties krietns ļaužu pulciņš. Tie bijuši gan studenti, gan svinēti dažādi ģimeņu pasākumi, ir biznesa pusdienu cienītāji. Ir bijuši miljonāri, kas vēlējušies palikt incognito. Ir bijuši dažādu vēstniecību darbinieki, kas pēc maltītes izsaukuši šefpavāru un skaļi aplaudējuši. Vislabākie viesi esot tie, ar kuriem ir labs kontakts. Tad Kalvis laižoties arī dejā un varot izdancināt arī viesus. Liene tad dzied, un ballīte rit pilnā sparā. Ir bijuši gadījumi, kad ciemiņi ir tik forši, ka negribas laist viņus prom - tad tiek uzlikts kino un vakars turpinās. "Ir bijis, ka pasākums pat naudas ziņā aiziet mīnusos, bet mums tas nav tik svarīgi - galvenais, ka mums patīk, ko darām," smejas Kalvis. Protams, ir zināmi ierobežojumi - piemēram, pasākumi nevar ievilkties līdz vēlai naktij.

Nav ne jausmas, kas tieši ar šo restorānu notikšot nākotnē, taču šobrīd abu misija esot skaidra - "Mēs radām cilvēkiem sajūtu, ka viņi ir mājās un viņiem uz mirkli pieder pašiem savs restorāns"!