"Katru gadu janvārī novērojam, ka cilvēki izvēlas veselīgākus ēdienus, kuros ir svaigi dārzeņi, augļi, zaļumi. To skaidrojam ar to, ka pirmo janvāri daudzi uzskata par tādu kā starta punktu jaunā mērķa sasniegšanas sākumam. Svaigēšana kļūst ar vien populārāka un vēlējāmies parādīt, ka tas nebūt nenozīmē tikai burkāna graušanu visas dienas garumā, bet gan ir ļoti dažādas receptes, kas ir pilnvērtīgs uzturs un atbilst svaigēšanas pamatiem," stāsta "Fazer Café & Restaurant" šefpavārs Oskars Paltiņš.

Izstādē būs aplūkojamas 10 svaigēšanas ēdienu fotogrāfijas. Visiem ēdieniem būs uzrakstītas klāt arī receptes un tos varēs nogaršot arī tirdzniecības centra "Mols" restorānā "Fazer Café & Restaurant" visas izstādes norises laikā.

Uztura speciālists un Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Dr. Andis Brēmanis stāsta, ka svaigēšana ir arī emocionāls pasākums. Ja cilvēks nolēmis pievērsties svaigēšanai, tad sevī ir jānosprauž robežas un tās jāievēro. Svaigēšanai ir vairāki veidi, piemēram, viens no tiem, kad  gaļu un zivis var gatavot līdz 45 grādu temperatūrai. Ir tāds svaigēšanas veids, ko izmanto veģetārieši un vegāni, kas neēd ne gaļu, ne zivis, ne olas, ne piena ēdienus. Katram jāizvēlas savs. Tomēr pamats ir viens un tas pats - svaigēšana ir dzīvesveids, kurā netiek lietoti termiski apstrādāti produkti (viss, kas ir cepts un vārīts), produkti var tikt saldēti vai arī žāvēti (līdz 45 grādiem).

A.Brēmanis iesaka ievērot vienu būtisku principu - ēst tos dārzeņus, augļus, ogas un zaļumus, kas ir pieejamas konkrētajā sezonā. Ziemas periodā var droši uzturā lietot pagrabā uzglabātos rutkus, kāļus, burkānus, kāpostus, ābolus, dzērvenes, arī kolrābi un seleriju. Noteikti nevajag aizmirst arī riekstus, pākšaugus. Būtiskākais svaigēšanas ieguvums - C vitamīns, kas raksturīgs svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām un uzlabo vitalitāti, dzīvīgumu. Savukārt, antioksidanti ir ilgtermiņā profilaktisks pasākums pret civilizācijas kaitēm - onkoloģiskajām un citām nelabvēlīgajām kaitēm, ko antioksidanti palīdz izvadīt no organisma.

Tirdzniecības centra "Mols" menedžere Lelde Gangnuse novēl katram atrast savu ceļu veselīga dzīvesveida sasniegšanā. "Izstāde par svaigēšanu ir vērtīga ar to, ka parādītie ēdieni patiesībā ir ļoti garšīgi. Pazīstu cilvēkus, kuri pamēģināja svaigēšanu un atzina, ka enerģijas ir daudz vairāk un nogurums mazinājies. Turklāt - ēdienu pagatavošana prasa tikai pāris minūtes. Varbūt, ka izstāde iedvesmos vēl daudzus cilvēkus izmēģināt svaigēšanu," komentē L.Gangnuse.

Pasaulē svaigēšanai pievērsušies dziedātāji - Beyonce, Stings (Sting), Deivids Bovijs (David Bowie); aktieri - Demija Mūra (Demi Moore), Alīsija Silverstone (Alicia Silverstone), Uma Tūrmane (Uma Thurman), Vudijs Harelsons (Woody Harrelson), Robins Viljams (Robin Williams); Apple vadītājs Stīvs Džobs (Steve Jobs).

Svaigēšana tiek uzskatīta par senāko ēšanas veidu - to izmantojuši cilvēki, kad uguns vēl netika izmantota ēdienu pagatavošanā. 20.gs 30. gados Šveices ārsti pierādījuši, ka toksiskas reakcijas organismā parādās tad, ja tiek lietoti cepti un vārīti ēdieni, bet tas nenotiek, ja tiek lietoti svaigie ēdieni. 60.gados svaigēšanu sāka izmantot medicīnā, ārstējot slimniekus ar svaigiem dārzeņiem, augļiem, ogām un sulām.