Svaigi produkti un grilēts deserts

Andris Polis, restorāna "Čau, Rasma" šefpavārs:

Uz pikniku, manuprāt, vajag ņemt līdzi svaigu gaļu un to gatavot uz vietas, nevis iegādāties lielveikalā jau uzceptu. Jo brīvā dabā uzmeistarotam ēdienam ir pavisam cits un daudz labāks smeķis nekā virtuvē uz gāzes plīts tapušam. Gaļu var cept gan uz grila, gan ugunskurā - kāda nu kuram labāk garšo.

Vēl, protams, piknika grozā var iemest daudz dārzeņu un visādus zaļumus. Arī dzērienus katrs var izvēlēties pēc savas gaumes un garšas. Pats esmu iecienījis alu, kas, manuprāt, ir universāls līdzeklis, lai veldzētos, bet kopā ar tikko grilētu gaļu ir sevišķi gards.

Ja gribas arī panašķoties, tad gardēžiem varu ieteikt pavisam vienkāršu garšīga deserta recepti. Starp Jelgavas maiznieka biskvīta kārtām liek konservēta ananasa ripiņas un persiku pusītes, cep uz grila vai nu tieši uz restēm, vai paliekot apakšā foliju. Kad biskvīts apcepts, to var dekorēt ar putukrējumu, kas paņemts līdzi aerosola fasējumā. Šis deserts patiešām ir garšīgs!

Rūpīga gatavošanās un saldēšana

Ieva Viesture, "Latvijas Pavāru un konditoru apvienības" valdes priekšsēdētāja:
Piknikam ir jāgatavojas rūpīgi. Es ieteiktu līdzņemamo pēc iespējas vairāk sagatavot mājās un tad salikt vakuuma traukos. Bet tiem produktiem, kurus pērk veikalā, īpašu uzmanību pievērst derīguma termiņam (lai ir pēc iespējas ilgāks) un uzglabāšanas temperatūrai (lai ir iespējami zemāka).

Nevajadzētu ņemt līdzi svaigu gaļu, jo tā ātri var sabojāties. Vislabāk to iemarinēt. Marinēšanai noteikti jāizmanto eļļa, kas gaisam neļaus piekļūt gaļai, tāpēc tā ilgāk saglabāsies svaiga.

Dodoties piknikā, ļoti noderīgas ir dzesēšanas somas ar vairākiem saldēšanas elementiem. Savukārt termosos līdzi ņemtais dzēriens ilgāk saglabāsies vai nu auksts, vai karsts.
Jābūt uzmanīgiem ar desertiem. Jāizvairās no dažādu krēmu kūkām, to vietā labāk izvēlēties smalkmaizītes vai kēksus.

Neaizmirstiet mājās
- mitrās salvetes un papīra roku dvieļus;
- vienreizējas lietošanas traukus;
- iesmus vai saspiežamās grila restītes;
- spainīti ar ūdeni, kur nomazgāt produktus, ja tos pērk pa ceļam;
- sāli un garšvielas;
- dēlīti un traukus, kur likt dārzeņus vai jaukt salātus;
- grila piederumus: standziņas gaļas apgrozīšanai, ogles un šķīdumu ogļu aizdedzināšanai, garos sērkociņus;
- saliekamos krēslus;
- aizsarglīdzekļus pret sauli: cepures, saulessargu, aizsargkrēmu;
- pretodu līdzekli;
- nodrošinājumu pret lietu