Plānošana - 95 % no uzvaras

Agate Londonā ir beigusi Internacionālo kāzu plānotāju institūtu un atgriezusies Latvijā. Šeit viņa specializējas sarežģītu kāzu plānošanā - lielākoties tās ir starptautiskas kāzas vai arī gadījumi, kad kāzas notiek kādā citā valstī. "Kāzu plānotājs nav nepieciešams pilnīgi visiem, taču, ja projekts ir sarežģīts, tad gan plānošana ir absolūti vajadzīga. Kāzām ir jebkuras projekta vadības iezīmes. Taču kāzās nedrīkst neko salaist dēli - bieži tas ir svarīgākais notikums mūžā - tas ir mega notikums. Viens no dzīves stūrakmeņiem. Vēsturiski tā ir divu ģimeņu kopā sanākšanu, tāpēc te jābūt ļoti uzmanīgam," stāsta Agate.

Agate palīdzējusi un plānojusi jau vairāk nekā 200 kāzas dažādu tautību jaunlaulātajiem. Latvijā visbiežāk tās ir kāzas, kad laulājas latviešu meitene un puisis ārzemnieks. Viņa atzīst, ka tagad šeit situācija un arī kāzu svinēšanas tradīcijas mainās. Padomju laika tradīcija bija visus pienākumus uzgrūst vedējiem - tagad tas vairs neiet krastā, stāsta Agate. Vedēji arvien biežāk ir vairāk tikai liecinieku lomā un kāzu plānošana un organizācija ir jāuztic kādam citam. Dažkārt Agates pakalpojumus izmanto paši vedēji, kas atnāk un saka - "palīdziet un noorganizējiet"!

Tagad arvien vairāk tiek izmantoti kāzu vadītāja pienākumi - tas ir vēl viens pienākums, ko bieži vairs neuzveļ vedējiem. "Piedāvājam arī šādu pakalpojumu un esam vadījuši kāzas gan angļu, gan franču valodā," stāsta profesionālā kāzu plānotāja.

Agatei ir liela pieredze kāzu plānošanā un organizēšanā. Pēc diploma iegūšanas Londonā viņa strādājusi vairākās augstas klases viesnīcās Anglijā, kas specializējās tieši kāzinieku apkalpošanā. Kādu laiku darbojusies kāzu biznesā Grieķijā, kur organizēja kāzas visdažādāko tautību pāriem, kas no citām valstīm ieradās Grieķijā, lai tur salaulātos. Līdz ar to viņa ir laulājusi ķīniešus, kolumbiešus, japāņus, visu tautību eiropiešus, tāpēc orientējas tradīcijās, kultūrās un iespējamos zemūdens akmeņos. Viņai ir tiešām liela pieredze un nu viņa ar šo pieredzes bagāžu darbojas šeit, jo šī niša šobrīd Latvijā ir ļoti perspektīva.


Plānotājam jājūt robeža

"Galvenais, kas plānotājam jāatceras - tu netaisi kāzas sev, bet tiem citiem cilvēkiem! Ir jāspēj novilkt robeža, jādistancējas un jāstrādā šo jauno cilvēku interesēs!" strikti nosaka Agate. No sākuma ir daudz sarunu - jāsaprot, kas ir šie cilvēki, ko viņi vēlas, kāda ir viņu attiecību dinamika. Pat ja cilvēki sākotnēji ietur distanci, beigās viņi vienalga "pielaiž sev klāt", jo kāzu plānošana tomēr ir intīms process, kas prasa savstarpēju uzticēšanos.

"Plānotājs nedrīkst paust savu gaumi un viedokli, kamēr viņam to nevaicā. Izņēmums, protams, ir organizatoriskie jautājumi, kad strikti plānoju un pasaku, kas ir iespējams tīri objektīvi procesā un kas nav," stāsta diplomētā plānotāja. Vieglāk ir strādāt ar cilvēkiem, kam ir sava vīzija, grūtāk ir tad, ja cilvēkiem pašiem nav ideju un viņi saka - plāno, mēs uzticamies. Ir ļoti jājūt cilvēki un viņu apslēptās vēlmes, tāpēc plānotājiem - iesācējiem Agate ar šādiem klientiem iesaka būt ļoti uzmanīgiem.

Šobrīd kāzu plānotājiem ir karstākais darba laiks - precēties gribētāji mēdz ierasties pēdējā brīdī pavasarī un vēlas kāzas jau šovasar, tāpēc šobrīd Agates tālrunis ir karsts un pārķert viņu sarunai nav nemaz tik viegli. Taču ir arī tādi jaunie pāri, kuru kāzas tiek plānotas jau tagad, bet notiks tās tikai nākamgad. "Tad varam pievērst uzmanību visam līdz detaļām - piegādātāji, dekoratori, mūziķi, konkrētās kāzu vietas - tas viss tiek laicīgi saplānots, varam vienoties par labākajām cenām," stāsta Agate.

Agate strādā ar vidusmēra maciņa klientiem - "zemākais kāzu budžeta slieksnis ir 5000 latu un tad līdz vairākiem desmitiem tūkstošu latu". Ir arī tādi gadījumi, kad klienti saka - "mēs esam visu gandrīz izdarījuši, mums tikai vajag to visu salikt kopā"- tas vienalga izvēršas par lielu darbu, jo visam plānam vienalga ir jāiet cauri, jāpārrēķina laiks, nauda, attālumi, izmaksas utt. utt. un mēs labojam veselu kaudzi loģistikas kļūdu," stāsta Agate. Viņa procesu izplāno līdz minūtēm, un, ja kaut kas kavējas par 20 minūtēm, tad tā jau ir nopietna kļūda.

Pamazām kāzu plānošanas veids un kāzu saturs mainās, pārliecināta Agate. "Pamazām cilvēki atkāpjas no tās padomju laika štampošanas, obligātajiem septiņiem tiltiem un vedēju izdzīšanas. Protams, ja cilvēkiem ir vēlme pēc tradīcijām, tad tas viņiem tiks izplānots un noorganizēts, taču ar varu vairs neviens netiek, piemēram, mičots. Dažkārt latviešu tautas tradīcijas pat izvirzās priekšplānā, ja, piemēram, līgava laulājas ar ārzemnieku, taču tas viss tiek pasniegts tā, lai arī tie sabraukušie ārzemnieki spētu šīs tradīcijas saprast un skaisti piedzīvot," stāsta kāzu plānotāja.

"Darbojoties kāzu plānošanā, esmu saņēmusi daudz pateicības vārdu no cilvēkiem. Man joprojām pienāk bērnu fotogrāfijas no ģimenēm, kuras es esmu "salaulājusi".  Un arī šovasar mums būs ļoti daudz darba!" piebilst Agate.