Dzīvē Ieva un Laura ir draudzenes, kaimiņienes, māmiņas un nu jau veselu gadu arī biznesa partneres. Ieva ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē Starptautiskajās ekonomiskajās attiecībās, iepriekš strādājusi starptautiskā uzņēmumā "British American Tobacco Latvia". Savukārt Laura ieguvusi profesionālo bakalaura grādu tirgzinībā Biznesa augstskolā Turība un strādājusi finanšu sektorā. Abas saka: "Mūsu komandu vēl papildina mūsu ģimenes locekļi, kā arī draugi, kuri sarežģītās un grūtās situācijās sniedz lielu atbalstu un noderīgus padomus."

Uzsākt savu biznesu abas draudzenes motivēja pašu bērni. Neilgi pēc meitiņu piedzimšanas abas saprata, ka, kļūstot par māmiņām, viņām pavērusies jauna, skaista pasaule, kura jāizmanto, jāizbauda un jāsmeļas iedvesma no tās. "Kad bija pienākusi pirmā ziema, radās nepieciešamība pēc ragaviņām, tādām kā mūsu bērnībā. Sākās ragaviņu meklēšana. Pēc pamatīgas veikalu un interneta izpētes secinājām, ka skaistas, kvalitatīvas un izturīgas ragaviņas mēs nevaram atrast. Ja nevaram atrast, tad jātaisa pašām! Un tā mēs ķērāmies pie darba," stāsta Ieva.

"Sākām zīmēt mūsu sapņu ragaviņas. Dizaina izstrādē piedalījās arī meitiņas, un pats dizaina zīmēšanas process izrādījās ne tikai prieka pilns, bet arī ļoti radošs un rezultatīvs. Kad skices bija gatavas, sapratām, ka tās nepieciešams pārvērst mini prototipos, kur talkā nāca šķēres, līme un kartons. Neatlaidīgi strādājot, vairāk nekā pēc pusgada bija gatavs pirmais koka ragaviņu paraugs. Šis bija sarežģīts posms, jo vajadzēja atrast meistaru ar nepieciešamajām zināšanām, iemaņām un pieredzi. Sākumā likās vienkārši, nekas sarežģīts tur nevar būt. Bet mēs smagi kļūdījāmies. Pat vismazākā detaļa, ko vēlējāmies pielikt, noņemt, mainīt vai uzlabot, prasīja milzum daudz laika un pacietības, nekas nenotika uzreiz," atmiņās par idejas īstenošanas sākuma posmu dalās abas uzņēmējas.

Ņemot vērā, ka iepriekš meitenēm nebija bijusi saskare ar koku un tā izstrādājumiem, nācās no nulles apgūt visu, kas saistīts ar ražošanas iekārtām, drošības standartiem un citām lietām. Ieva turpina: "Bailes par to, kā jādara, neatstājās līdz brīdim, kad pieteicāmies konkursā "Ideju Kauss 2011". Tā bija lieliska iespēja pārbaudīt sevi, savas idejas potenciālu. Šajā konkursā līdz galam pašas noticējām savai idejai. Līdztekus konkursam uzsākām pirmo ragavu modeļu ražošanu. Pirmās ragaviņas saņēmām pērn 18. decembrī. Mūsu prieks bija neviltots. Sapratām, ka vēlamies ar savu produktu iekarot citu ģimeņu sirdis. Gribējām radīt produktus, kas saglabājas, kam ir liela emocionālā vērtība, tāpēc 2011. gada decembrī reģistrējām SIA Brambling."

Patlaban piedāvājumā ir divi ragaviņu modeļi ar vienu vai divām sēdītēm. Abi modeļi ir domāti bērniem vecumā no viena līdz četriem gadiem. Žubes ragaviņas ir pamatīgas, dabiskas un kvalitatīvas, veidotas no īsta koka. "Ragavu pēcapstrādē tiek izmatots roku darbs, kas produktam piešķir nevainojamu kvalitāti un padara to ļoti izturīgu - tā arī ir mūsu odziņa," palepojas Laura. Jāatzīmē, ka abiem ragaviņu modeļiem ir veikta testēšana atbilstoši Eiropas Savienības noteiktajiem standartiem un likumdošanai. Ragaviņām piešķirts CE sertifikāts, kas apliecina, ka produkts ir drošs lietošanai.

Veidojot ragavu dizainu, īpaši piedomāts, lai bērniem būtu ērti un droši, savukārt vecāki pastaigu laikā varētu justies eleganti. Dizainu ietērpt taustāmā produktā un atrast tam piemērotu tehnisko risinājumu palīdzēja Ievas brālis Kaspars Birkenfelds, mēbeļu ražošanas un akmens apstrādes uzņēmuma LB Construction tehnisko risinājumu un projektu vadītājs. Ragaviņas tiek izgatavotas kādā Latvijas uzņēmumā, kas "izturēja ražotāju atlasi" un spēja piedāvāt gan atbilstošas tehniskās iespējas, gan kvalitāti.

Ieva arī pastāsta, ka biznesa ideja realizēta, liekot lietā ģimenes uzkrājumus. "Pēc ilga darba un biznesa plāna izveides mēs guvām pārliecību par savas idejas dzīvotspēju, un tas mūs iedrošināja uzkrājumus ieguldīt šajā projektā," viņa paskaidro.

Abas nenoliedz, ka, ņemot vērā, ka ragaviņas ir sezonāls produkts un to noiets atkarīgs no laika apstākļiem, šis ir riskants bizness. Tādēļ, lai mazinātu risku, tiek strādāts pie eksporta partneru piesaistes. Tiek meklēti sadarbības partneri Skandināvijā, Vācijā. Noris darbs arī pie jaunu produktu izveides, piemēram, jau drīzumā piedāvājumā būs arī bērnu sedziņas un cepurītes.

Žubes ragaviņas iegādājamas gan internetā www.zube.lv, gan arī vairākos veikalos, kas gan nav lielie tirdzniecības tīkli. Par pieredzi darbā ar mazumtirgotājiem Ievai ir šāds viedoklis: "Mūsuprāt, iekļūšana veikalos atkarīga no vairākiem apstākļiem, piemēram, no preces un tās vietas tirgū, ko prece vēlas pārstāvēt. Tam ir ļoti liela saikne ar to, kurā veikalā varētu būt potenciālais klients. Lielie tirdzniecības tīkli nav gluži mūsu produkta noieta vietas. Ieguldītais darbs ragaviņu ražošanā (materiāls, ražošanas tehnoloģija, roku darbs) atspoguļojas to cenā, tādējādi tas pārtop par nišas produktu."

Vērtējot mārketinga aktivitātes, uzņēmējas priecājas par iespēju piedalīties dažādos konkursos. "Tas produktam dod atpazīstamību un mums ticību, ka visu darām pareizi un virzāmies pa pareizo ceļu. Piedalījāmies Latvijas interjera un dizaina žurnāla Deko rīkotajā konkursā Gada balva dizainā 2011, kurā ieguvām 2. vietu nominācijā Labākais rūpnieciskais dizains," stāsta Laura.

Nākotnē ieceru daudz, un Žubes veidotājas tās pagaidām vēlas paturēt noslēpumā. Tiek atklāts tikai tas, ka taps jauni ragaviņu modeļi, tiek domāts par eksportu un jaunām lietām, kas spētu satuvināt ģimenes brīvajos brīžos.

Būtiskākā atziņa, kas gūta, darbojoties savā biznesā:

  • Katra mazā lieta vai nianse, ko vēlamies izveidot vai mainīt savā produktā, prasa ilgu laiku, viss nenotiek uzreiz un ātri. Ir nepieciešama liela pacietība, neatlaidība un vēlreiz neatlaidība. Tas māca, ka jāparedz vismaz trīs soļi uz priekšu.

Līdz šim nozīmīgākie panākumi:

  • Sestā vieta inovatīvo biznesa ideju konkursā Ideju kauss 2011 un iegūtā balva, reklāmas aģentūras DDB konsultācijas, mums sniedza ļoti lielu un noderīgu atbalstu. Žurnāla Deko rīkotajā konkursā iegūtā 2. vieta deva lielu gandarījumu un atpazīstamību. Dalība Latvijas Dizaineru savienības rīkotajā konkursā Gada balva dizainā 2012 deva iespēju piedalīties izstādē Baltic Furniture 2012, kas norisinājās izstāžu centrā Ķīpsalā. Bet lielāka sajūsma un gandarījums ir tad, kad redzam, ka mūsu ragaviņas sniedz tik daudz pozitīvu un gaišu emociju citām ģimenēm.