Kā skaidro izstādes organizatori – Latvijas Izgudrotāju biedrība, Europe Direct informācijas centrs Rīgā un biedrība "Connect Latvija" - pasākuma mērķis ir apzināt Latvijas izgudrojumus un palīdzēt autoriem, jo īpaši jauniešiem, tos īstenot. Rīkotā izstāde demonstrēja, kādus jaunumus, iespējams, jau pavisam drīz redzēsim un izmantosim ikdienā.

Piemēram, Rīgas Rīnūžu vidusskolas skolēni radījuši "Mehānisko skursteņslauķa suku" – proti, lai varētu apskatīt dūmejas tehnisko stāvokli skursteņa iekšpusē, pie skursteņslauķa sukas stieņa piestiprina infrasarkano videokameru.

Savdabīgs izgudrojums ir arī Borisa Garaņina kombinētais cirvis, kura sānmalu papildu asinājums ļauj cirvi ērti izmantot arī par slīmestu koka mizas noņemšanai.

"Connect Latvija" pārstāvis Elmārs Baltiņš par vērā ņemamu izgudrojumu atzīmē arī Jastrebova kunga radīto mehānisko slēdzeni un ģeneratoru, kas izstādes apmeklētajos radījusi lielu interesi un iespējams pavisam drīz varētu būt redzams kā komerciāls projekts.


Ja runa iet par jaunu izgudrojumu komercializēšanu, kas ir ik viena izgudrotāja sapnis, tad jāpiemin "Connect Latvija" un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) kopīgi plānotā lekcija, kurā Kembridžas Universitātes profesors Alans Barels stāstīs par tehnoloģiju komercializēšanu, portālu "Delfi" informēja "Connect Latvija" pārstāvis.

Profesors Barels jau sadarbojas ar vairākiem Latvijas izgudrotājiem, konsultējot un piedāvājot savu plašo zinātnes un uzņēmējdarbības kontaktu tīklu Lielbritānijā.

Semināra mērķauditorija ir jaunu tehnoloģiju un izgudrojumu autori, zinātnisko institūciju pārstāvji, uzņēmumos strādājošie pētniecības un attīstības darbinieki, individuālie izgudrotāji un tehnoloģiju pārneses kontaktpunktu darbinieki ar saviem izgudrojumiem un tehnoloģisku projektu idejām, kurām piemīt komercializācijas potenciāls.

Semināra teorētiskajā daļā dalībnieki tiks iepazīstināti ar izgudrojumu komercializācijas nozīmi un veidiem, saņemot vispusīgu informāciju, kā labāk un efektīvāk komercializēt savu izgudrojumu.

Savukārt praktisko nodarbību laikā semināra dalībnieki sagatavos komercializācijas priekšlikumu prezentāciju.

Seminārs jauno izgudrojumu autoriem notiks šī gada 10.un 11. decembrī.