Vietējās zivis nebūt nav tik biežs ēdiens uz Latvijas iedzīvotāju galda, jo cena ir liela, bet izvēle – maza. Tas tāpēc, ka zivju audzēšana pie mums ir bērnu autiņos un konkurēt ar ārzemju daudz lētāko produkciju ir grūti, laikrakstam atbild zivju audzētāji, gan uzsverot, ka nozare attīstās un pēc pāris gadiem produkcijas apjoms krietni palielināsies.

"Mēs esam daudz sasnieguši zivju atražošanas programmas īstenošanā – ik gadu upēs un ezeros tiek ielaists liels skaits mazuļu. Taču patēriņa zivju audzēšanas joma mums lielākoties ir karpu dīķu līmenī un mēs pamatīgi atpaliekam no Eiropas attīstītās akvakultūras," atzīst Tomes zivaudzētavas direktors Ivars Putviķis, kurš šajā nozarē darbojas jau trīsdesmit gadu.

Viņš norāda, ka ar nelielajiem uzņēmumiem nepietiek, lai vietējās zivis būtu biežāk redzamas uz mūsu galdiem. Vajadzīgas lielas un nopietnas audzētavas. Tam gan oponē SIA "Oskars" zivju audzētavas īpašnieks Ojārs Dauders. "Lielākas audzētavas ir vairāk pakļautas riskam – gan mazā tirgus, gan audzējamā materiāla jutīguma, gan lielo izmaksu dēļ. Latvijas apstākļiem ir labāk, ja tas ir ģimenes uzņēmums," saka Dauders.

Viņš ir pārliecināts, ka tai jābūt arī sirdslietai, jo atdeve šajā jomā nav liela: "Pabarot sevi un ģimeni var, taču bagāts ar to nekļūsi. Šobrīd konkurēt ar ārzemju produkciju nevaram: man, piemēram, zivs pašizmaksa ir 1,40 latu kilogramā, bet dāņi savu pārdod par 1,40 eiro kilogramā".

Runājot par cenām, tirgotāji un pārstrādātāji ir vēl skarbāki: Latvijas uzņēmēju piedāvājums ir ierobežots, cenas augstas – dažkārt pat trīsreiz pārsniedzot ārzemju produkcijas vērtību, turklāt neizceļoties ar kvalitāti. Iemesls tik nelielam apjomam – vairākums zivju audzētāju pārstrādājot zivis uz vietas, arī svaigo produkciju vai nu pārdodot paši, vai pa taisno slēdzot līgumus ar lielveikaliem un tirgiem.

Tā rezultātā, piemēram, SIA "Rozula", kas jau pasen darbojas kā tirgotāja un pārstrādātāja, bijusi pat spiesta samazināt apjomus līdz minimumam – tā, ka pat nezinot, kas notiks šoruden, īsi atbildēja uzņēmuma pārstāve, vaicāta par Latvijas tirgus apstākļiem.

"Patēriņam pārdodamā daļa ir ļoti maza. Patiesībā jau nemaz nezinām, cik zivju saražo vietējie audzētāji, jo mums nav uzskaites sistēmas. Pēdējie dati bija, ka tās ir 500–600 tonnas gadā. Domāju, ka apjoms ir lielāks. Faktiski vajadzētu vismaz 1000 tonnu gadā, bet tad ir jābūt lieliem, stipriem zivju audzētājiem, nevis sīkražotājiem, kā tas ir šobrīd," sacīja Putviķis. Tāpēc ir tā kā tagad: lielākoties visu ieved – foreles, stores, lašus. Līdz ar to nav brīnums, ka to cenas ir milzīgas – jo nav konkurences.

"Lai gan vienas zivs pašizmaksa ir 1,50–1,60 latu kilogramā, veikalos jūs šādas cenas neredzēsiet. Un uzvārās lielākoties pārstrādātāji un pārdevēji. Ja būs konkurence, lielāks piedāvājums, zivis būs par mazāku naudu," uzsver Tomes zivaudzētavas direktors.

"Oskara" īpašnieks starpnieku pakalpojumus neizmanto – pats pārdod zivis Aizkraukles tirgū, bet daļa produkcijas aiziet lielveikalos, kas gan nelabprāt pieņemot svaigu preci, kuras glabāšanas termiņš ir ļoti īss. Ar vienu nelabvēlīgo noteikumu dēļ pat nācies līgumu lauzt. Tomēr kopumā uzņēmējs ir optimistiski noskaņots: nozare attīstās, un palēnām no Latvijas tirgus jau izspiesti lietuviešu audzētāji, kas liecina – esam saņēmušies. "Pēc diviem trim gadiem nozare vēl vairāk uzplauks," ir pārliecināts Dauders.

Liels atspaids zivaudzētājiem esot Eiropas vides maksājumi, tāpat tiek piešķirtas investīcijas akvakultūras attīstībai. Arī viņš šo naudu izmantojot lietderīgi: paplašinot audzētavu, kas ļaus viņam divkāršot esošo zivju apjomu (līdz šim viņš gadā pārdeva ap 100 tonnu). Dauders gan novērojis, ka viena daļa uzņēmēju šos līdzekļus vienkārši izniekojot: uzceļot lielu audzētavu, bet zināšanu trūkuma un citu iemeslu dēļ pēc kāda laika iesākto rūpalu metot pie malas.

"Nevar platu soli uzreiz spert, citādi var pārplēst bikses. Šis bizness jāsāk pamazām," pasmīn pieredzējušais zivaudzētājs.