Krēsli izturēja četrus gadus

Jānis Brinkmanis, kartona mēbeļu ražotājkompānijas "Foldlife" pārstāvis, uzskata, ka nupat uzburtajā ainā nav nekā neparasta -  kartons ir tāds pats materiāls kā visi citi: "Pirms vairāk nekā simts gadiem nezināja, kas ir plastmasa; arī gofrētais kartons parādījās tikai pirms gadiem 60. Tas ir samērā jauns materiāls, no kura var taisīt jebko. No citiem materiāliem izgatavo visu iespējamo, kāpēc lai kartons būtu izņēmums?"

"Foldlife" ir Latvijas ražotāji, kas pirms neilga laika vēl sevi dēvēja par "Ieloci un piemeties", tomēr līdz ar izvēršanos starptautiskajā tirgū nosaukums ievirzīts angliskajā gultnē.


Kāpēc tieši kartona mēbeles? Dzirdēts par cigarešu kompāniju īpašniekiem, kas ienīst tabaku, vai par augļu fasētājiem, kam nekad nav garšojuši banāni, taču šis ir pavisam pretējs stāsts - vispirms kartona iedzīve tikusi iemēģināta pašu uzņēmēju mājās. Jānis Mercs, kompānijas radošais dizainers, savulaik studējis Mākslas akadēmijā un bieži mainījis mājokļus: "Nemitīgās pārvākšanās lika domāt, ka mēbelēm jābūt no viegla materiāla. Biju taisījis scenogrāfijas darbus, un pāri bija palicis kartons. Izmēģinot to locīt, ātri sapratu, ka tas ir ļoti izturīgs materiāls. Eksperimentus sāku ar drēbju skapja pagatavošanu, un šī ideja vēlāk pārauga manā bakalaura darbā - radās kartona soliņš, no kura vēlāk tika atvasināts krēsls ar atzveltni, kā arī galds. Pirmie krēsli manās mājās kalpoja vismaz četrus gadus."

Savukārt Brinkmanim pievilcīgs šķitis kartonam piemītošais draudzīgums pret dabu: "Man bija vēlēšanās darboties dabai draudzīgā jomā. Kartons ir ekoloģisks - tas dabā sadalās, turklāt Rīgā ražotais gofrētais kartons daļēji izgatavots no otrreizējiem materiāliem. Nolēmām iet tālāk un šo ideju attīstīt par biznesu. Nu jau vairs nevar teikt, ka darbojamies ar kartona mēbelēm, drīzāk ar kartona interjeru."

Ātri, kompakti un salokāmi

Uzņēmums nupat ievācies jaunās telpās Spīķeru kvartālā - gar sienām izvietoti grāmatplaukti, drēbju skapji un biroja plaukti, kuros varot droši kraut grāmatvežu tik iecienītās smagās mapes. Turpat blakus ir iespēja iemēģināt atzveltnes krēslu un aplūkot, kā no kompaktas kartona plāksnes divu sekunžu laikā tiek "izvilkts" galds. Dažādie kartona gaismekļi pie griestiem liek justies kā īstā kartona pilī. Šobrīd uzņēmums piedāvā apmēram 20 dažādus interjera priekšmetus, taču ar laiku iecerēts piedāvāt kartona risinājumus it visam, ko vien varētu pielietot, iekārtojot birojus, bērnistabas un atpūtas telpas.

Kādi cilvēki izvēlas savu telpu iekārtot kartoniski? Pirmkārt, tie esot dažādi uzņēmumi, kas piedāvā eko produktus vai pakalpojumus. "Nu arvien vairāk klientu saprot - ja viņi grib pozicionēties kā zaļās domāšanas pārstāvji, tad viņu produkti ir jāeksponē atbilstošā vidē. Drīz tiks atvērts kāds ekoproduktu veikals, kas viscaur iekārtots kartonā - dārzeņi tiks likti kartona plauktos, pārdevējis strādās pie kartona letes," stāsta Brinkmanis.

Arī privātie klienti mēdzot iegādāties kartona mēbeles - gan pilsētas dzīvokļiem, gan vasarnīcām. "Domāju, ka simtprocentīgi vēl neviens mājokli tikai ar kartonu nav iekārtojis; mēs visu  vajadzīgo mēbeļu spektru nemaz vēl nepiedāvājam, bet bieži tiek pirkti mēbeļu komplekti. Atceros kādu daudzbērnu ģimeni, kas nopirka divmetrīgu skapi ar sešiem plauktiem, divus zemos skapjus, sešus krēslus, trīs galdus un desmit soliņus. Viņu mērķis bija vieglas un salokāmas mēbeles, ko var viegli pārvadāt no pilsētas uz laukiem. Skapjus pa ziemu viņi atstāja vasarnīcā, bet krēslus veda uz Rīgas dzīvokli. Pirmkārt, viņiem patika, ka šādas mēbeles rada vasarnīcas sajūtu, otrkārt viņi priecājās, ka bērni var paši paņemt soliņu un galdu un doties pļavā vai jebkur citur, kur vēlas.  Ātri, kompakti un salokāmi ir galvenie iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas kartona mēbeles. Otrs cilvēku tips šādi vēlas "pasvītrot" savu ekoloģisko dzīvesveidu," skaidro Brinkmanis.

Uz kastes sēž tikai bomži?

Bērni savus galdus un krēslus ļoti labprāt izraibinot ar zīmējumiem. Arī pieaugušie dažkārt izkrāso vai aplīmē kartona mēbeles, tās pieskaņojot pārējam interjeram. Tomēr  daudz populārākas esot brūnā, nevis baltā kartona mēbeles. "Balts ir balināts un līdz ar to mazāk zaļš," viņš skaidro, "protams, grūti runāt, kas ir slikti, kas labi, jo arī, vārot papīru, tiek patērēta enerģija un pielietota ķīmija. Bet galvenais tomēr ir, ka šis ir atjaunojams dabas resurss," spriež Brinkmanis.

Viņš saka - tie, kas par ekoloģijas tēmām nav domājuši, nesaprotot, kāpēc viņiem būtu jāsēž uz kartona krēsla: "Tādiem ļaudīm liekas, ka uz kartona sēdēt ir kā dzīvot uz kartona kastes, bet uz kastes sēž tikai bomži. Izvēle izriet no cilvēka vētībām - vienam vajag itāļu interjeru, pat ja tas būtu ražots Ķīnā, bet cits saprot, ka vēlas piekopt zaļu dzīvesveidu, un viņam nav jautājumu, kāpēc uz tāda krēsla jāsēž."

Kartonā ir silti

Pieņemsim, ka jūsu kartona pilī ir izdegusi spuldzīte. Ko jūs darīsiet? Kāpsiet uz kartona krēsla (varbūt pat uz atzveltnes?) un to nomainīsiet? Vai aizdegsiet sveci, atstāsiet uz galda un pats aiziesiet uz citu istabu pārbaudīt pārējo spuldzīšu kvalitāti?

Cik uguns, ūdens un smagsvara drošs ir kartona interjers?

Brinkmanis atbild ar pretjautājumu: "Vai jūs kāptu uz stikla galda? Nē, jo jūs zinātu, ka tas var saplīst. Ja iedošu jums kartona krēslu, tad nez vai tūlīt dosities ar to makšķerēt un liksiet slapjās ezera dūņās. Tur jūs liksiet bluķīti. Tāpat arī nelīdīsiet ar kartona soliņu jāņugunī. Arī koka mēbele nav ugunsdroša - ja aizmirsīsiet adventes svecīti, jebkurš galds aizdegsies. Tas vairāk ir jautājums par to, vai cilvēks domā, ko viņš dara.

Kartona mēbeļu galvenais pluss - tās ir vieglas. Ja cilvēks pļavā sēž uz kartona soliņa, un pēkšņi sāk līt, cilvēks pieceļas, saloka soliņu un dodas mājās. Ja ir slinkums savākt un mēbele tiek atstāta pa nakti lietū, tā ir paša īpašnieka problēma - tikpat labi pa dienu saulē var atstāt arbūzu un brīnīties, kāpēc tas ir sabojājies."

Tomēr šādas mēbeles esot gana izturīgas - pakāpties uz krēsla varot pavisam droši un spuldzīti drīkstot skrūvēt kaut divatā. "Bet, protams, jāatceras, ka jebkurai mēbelei ir sava funkcija," atgādina Brinkmanis. Turklāt kartona gaismekļiem derot vien ekonomiskās vai LED spuldzītes - tad par ugunsdrošību var neuztraukties.

Vēl kāds pluss, kas piemītot tieši kartonam - tas ir ļoti silts materiāls. "Īpaši, ja ir muguras problēmas, jutīsiet, ka šādā krēslā ir siltāk - droši var sēdēt ārā. Būs silti, un gar muguru vējš nesvilps. Tas tomēr ir izolācijas materiāls," saka Mercs.

Vai uzņēmēji izgudrojuši daudzināto Latvijas "Nokia" un ar mēbelēm grasās apgādāt visu pasauli? Interese patiešām esot ievērojama - jautājumi, piedāvājumi un pasūtījumi nākot no visdažādākajām valstīm, sākot ar Austrāliju un beidzot ar Lielbritāniju un Vāciju. Tomēr bieži tiekot lūkots pēc plašākas sadarbības un jautāts, vai uzņēmums varētu tikt pārstāvēts citās valstīs. "Bet mēs vēl paši neesam tam gatavi," atklāj Brinkmanis, "galvenā problēma ir apgrozāmie līdzekļi. Ja kaut ko tādu gribam realizēt, sanāk ieguldīt lielu naudu - "iesaldēt" to  vismaz uz pusgadu. Cik zinu, daudziem Latvijas uzņēmējiem ir šādas problēmas."

Nepiemēroti dzīvei?

Vai interjera eksperti ekoražotājus novērtē? Interjera dizainere Natālija Mitina ekodizana tendences Latvijā un pasaulē vērtē pozitīvi, taču kartonu neuzskata par dzīvei piemērotu: "Tagad interjera dizainā ir divas tendences, ko sauc par ekodizainu. Viens virziens ir ekoloģisko un dabīgo materiālu izmantošana. Otrais - pārstrādājamo materiālu izmantošana un to izgatavošanas tehnoloģijas, kas ir nekaitīgas apkārtējai videi. Uzskatu, ka abi virzieni ir ļoti svarīgi un tos var izmantot ļoti veiksmīgi interjera dizaina jomā."

Bet tomēr mēbeles no kartona - manuprāt, tas ir kaut kas konceptuāls, nevis piemērots dzīvei. Šādas lietas es nepiedāvātu saviem klientiem, izņemot gadījumus, kad viņi paši tādas mēbeles vēlētos."