Arī mūsu smadzenes cieš no nepareizas ēšanas ne mazāk kā kuņģis. Tieši no sabalansētas pārtikas ir atkarīga atmiņas kvalitāte un intelektuālas dzīves ilgums.

Lai uzturētu atmiņu labā formā:
Smadzeņu šunām svarīgākās ir taukskābes. No lipīdiem, šīm nepiesātinātajām taukskābēm, sastāv trešdaļa smadzeņu struktūras. Ja to ir nepietiekami vai tās ir sliktas kvalitātes, neironi slikti funkcionē un var pat pavisam pazust, aiznesot līdzi mūsu atmiņas. Šīs taukskābes vienādi sekmē asins sašķidrināšanos un cerebrālas mikrocirkulācijas labo kvalitāti.

Jo labāk cirkulēs asinis, jo ātrāk un vairāk uzturvielu nonāk smadzeņu šūnās. Taukskābju nodrošinātāji ir zivju tauki un daži augu eļļu veidi: olīveļļa, sojas eļļa, rapšu, saulespuķu un zemesriekstu eļļa. Ideāli būtu patērēt mazāk gaļas, bet vairāk trekno zivju: siļķes, tunča, skumbrijas.

Glicīni

Tie ir neironu, smadzeņu ķieģeļu kurināmie. Tā saucamos lēnos glicīnus, kas vajadzīgi organismam regulāri, mēs saņemam no makaronu izstrādājumiem, maizes, kartupeļiem. ”Cukura ātrais lādiņš” atrodams baltajā cukurā, konfektēs, kūkās, bet tie ļoti slikti asimilējas organismā. To pārmērīgā patēriņa dēļ var rasties hipoglikēmija, kura var izsaukt atmiņas zudumu.

Proteīni

Par tiem aizmirst visbiežāk. Dzīvnieku izcelsmes proteīni satur aminoskābes, kuras organisms pats nesintezē. Tas ir vēl viens fakts par labu zivīm. Proteīni ir arī dārzeņos, tāpat ieteicams uzturā lietot graudaugu un pākšaugu kultūras: rīsus, lēcas un sarkanās pupiņas.

Vitamīni

B grupas vitamīni - neapšaubāmi līderi smadzeņu un nervu sistēmas piebarošanai. B1 vitamīns ir nozīmīgs iegaumēšanas procesā, tas ir vajadzīgs pieticīgos daudzumos, bet patstāvīgi. B12 "atbild" par vienmērīgu smadzeņu un nervu sistēmas šūnu darbību. Tos var atrast kliju maizē, sierā, zirņos, pupiņās, riekstos, griķos un citos putraimos.

Minerāli un mikroelementi

Īpaši svarīgi atmiņai ir dzelzs, kas darbojas kā B9 vitamīns, un magnijs, kas nepieciešams uzmanības koncentrēšanai un emocionāla līdzsvara uzturēšanai.