Olbaltumvielu sastāvs pienā ir ideāli sabalansēts un viegli uzsūcas organismā, tādēļ piens ir labs, piemēram, slimojot, kad organismam nevajag tērēt papildus enerģiju gremošanas procesam. Tikai ne cilvēkiem, kuru organismā ar laiku sāk pietrūkt speciāla fermenta - laktozes, kas šķeļ piena cukuru. Dažiem tas ir jau iedzimts, bet lielākai daļai ļaužu- attīstās līdz ar gadiem.

Laktozes nepanesamība ir aptuveni 75% pieaugušo cilvēku. Ja esi šo cilvēku skaitā vai arī tev vienkārši piens negaršo, piena aizstājēji var būt veselīgs aizstājējs. Trīs populārākās piena alternatīvas ir sojas, rīsu un mandeļu piens.

Katram no šiem dzērieniem ir sava īpaša konsistence, krāsa un aromāts. Tie nepavisam negaršo pēc piena. Tiem ir pašiem sava atsvaidzinoša garša. Ir dažādi paveidi ar vaniļas, šokolādes un kapučīno piedevām. Piena cienītāji jau pratīs tos salīdzināt ar piena kokteiļiem. Ja neesi tos pēdējā laikā, vai arī vispār, pamēģinājusi, nogaršo kādu.

Alternatīvā piena izmantošana ēdienu gatavošanā

Bieži vien alternatīvo pienu var izmantot ēdienu gatavošanā un kulinārijā, gluži tāpat kā īsto pienu. Taču daži no jaunajiem piena veidiem ir saldi, tādēļ gatavojot ēdienu, jārēķinās ar mazāku cukura patēriņu. Nākošajā reizē, kad tev būs iedvesma virtuvē nodoties eksperimentiem, pamēģini parasto pienu daļēji vai pilnībā aizstāt ar alternatīvo pienu, kuram nav pievienoti nekādi citi produkti.

Alternatīvajā pienā nav kazeīna, kas ir galvenā govs pienā sastopamā olbaltumviela. Tādēļ šo pienu var dzert tie, kam ir alerģija pret govs pienu. Alternatīvajā pienā nav arī laktozes - piena cukura.

Pat ja tev nav alerģijas, un patlaban tu lieto govs pienu, vai pienu ar samazinātu laktozes daudzumu, neuzskati alternatīvo pienu par aizstājēju īstajam. Labāk citus piena veidus savā uzturā lieto kā papildus barojošus dzērienus.

Kas ir alerģija no piena?

Īsta alerģija no piena ir tavas imūnsistēmas nenormāla reakcija. Alerģiskai reakcijai parasti ir vairākas izpausmes visā ķermenī, piemēram, pampums, nātrene, izsitumi, aizlikts deguns, astma, slikta dūša, caureja vai meteorisms.

Neuzņēmība pret laktozi, lai gan tā nav saistīta ar imūno sistēmu, bieži vien tiek jaukta ar alerģisku reakciju. Vienkārši organisms nespēj pārstrādāt piena cukuru laktozi. Organisma nespēja pārstrādāt laktozi izpaužas dažādi, taču parasti tā izpaužas kā krampji, pampums, meteorisms, caureja un slikta dūša. Ārsts spēs palīdzēt noteikt diagnozi, ja tavs organisms nepārstrādā pienu, vai, ja tev ir alerģija.

"Piens" un kaulu stāvoklis

Pilnvērtīgai kaula veidošanai un uzturēšanai ir nepieciešamas daudzas uzturvielas, to skaitā kalcijs, D vitamīns un magnijs. Tādēļ, izvēloties ēdienus un dzērienus kaulu veselībai, ir nepieciešama plaša un līdzsvarota diēta, kurā netrūktu barības vielu, nevis kaloriju. Pārliecinies, vai tu pietiekami daudz ik dienu uzņem kalciju: 1000 mg (19 un vairāk gadi) vai 1200 mg (51 un vairāk gadi). Šis pats kalcija daudzums nepieciešams arī grūtniecības laikā.

Uztura vērtība līdzīga pienam

Gluži tāpat kā piens, arī tā līdzinieki atšķiras tauku un kaloriju satura ziņā. Lielākajai daļai olbaltumvielu saturs ir zemāks nekā pienam. Kopš alternatīvos piena veidus ražo rūpnieciski, nevienā no tiem nav holesterīna. Daudzi veidi ir papildināti ar vitamīniem un minerālvielām, padarot dzērienus uztura ziņā līdzīgākus pienam.

Tikai dažos jaunajos dzērienos ir vairāk kalcija un D vitamīna nekā pienā. Sojas pienu īpaši jāuzsaka par tajā esošajiem izoflavoniem, kurus sauc par fitoestrogēniem. Lai gan galīgais spriedums vēl nav paziņots, fitoestrogēni līdzīgi estrogēniem var mazināt kaula masas zudumu menopauzes gadījumā.

Dažos "pienos" tomēr pietrūkst nozīmīgu uzturvielu, piemēram, kalcija un D vitamīna, kurus satur govs piens. Šīs divas vielas ir īpaši nozīmīgas osteoporozes novēršanā. Turklāt kalcijs alternatīvajos piena veidos, piemēram, sojas pienā, tik labi neabsorbējas kā govs pienā.

Piemēram, 500 miligramiem kalcija sojas pienā līdzvērtīgi būs 300 miligrami kalcija govs pienā. Tātad sojas pienu jālieto praktiski divreiz vairāk nekā govs pienu vienāda kalcija daudzuma uzņemšanai.

Ko saka alternatīvā piena kritiķi?

Daži uzturzinātnieki uzskata "pienus" par alternatīvajiem kalcija avotiem, nevis pienu. Govs piens ir vērtējams atsevišķi no visām tā alternatīvām, jo satur unikālu kalcija, olbaltumvielu, fosfora, riboflavīna, niacīna, A, D un B12 vitamīnu, kālija un magnija kokteili. Uzturzinātnieki ir norūpējušies par sojas piena izmantošanu zīdaiņu barošanā, aizstājot mātes pienu vai piena maisījumus. Viņi norāda, ka sojas pienā parasti ir maz kalcija (ja vien tas nav īpaši bagātināts), olbaltumvielu, A vitamīna un riboflavīna. Tādējādi trūkstošo uzturvielu aizstāšanā nepieciešams izmantot citus produktus. Būtībā visi speciālisti ir vienisprātis, ka "piens" nav īsta piena aizstājējs, bet gan būtībā pavisam cits dzēriens.

Piena alternatīvu izmantošana

Ja esi pārliecināta piena cienītāja, neatsakies no savām piena ūsām. Tā vietā padomā par iespēju bagātināt uzturu ar barības vielām spēcinātiem alternatīviem piena produktiem (jeb alternatīviem kalcija avotiem), lai tevis lietoto dzērienu klāsts kļūtu vēl plašāks. Ja tu nelieto īpaši daudz piena, vai atsakies no tā vispār, un tev ir vairāk par diviem gadiem, tad dzer spēcināto "pienu". Jebkurā gadījumā baudi to!

Pirms pirkuma iepazīsties ar produkta saturu uz etiķetes. Salīdzini alternatīvo pienu etiķetēs minēto saturu ar to, kas ir uz govs piena paciņām.