"Mans mērķis ir panākt, lai cilvēki ikdienā arvien vairāk iztiek bez ķīmijas. Kāpēc vispār sāku ar ko tādu nodarboties? Reiz nolēmu palasīt uz krēmu bundžiņām, zobu pastu tūbiņām un ziepju iepakojuma, kas tur ar pavisam sīkiem burtiņiem rakstīts.

Parasti kosmētikā kā konservanti tiek izmantoti dažādi parabēni, kas ir ļoti indīgi. Reizēm vienā produktā ir vairāki, pat trīs vai četri vienlaikus. Izstudēju fantastisku grāmatu - Bila Stetema Zini, ko tu pērc!, kurā rakstīts par ķīmiskajām vielām, kas tiek pievienotas kosmētikai, pārtikai, sadzīves ķīmijai. Tā ir rokasgrāmata, ar kuru var doties iepirkties.

Sapratu, ka negribu to visu lietot. Vienā jaukā dienā saliku visus ķermeņa kopšanas līdzekļus lielā maisā un aiznesu uz miskasti," atceras Evita. Tolaik viņa nodarbojusies ar masāžu, un zināšanas par to, kā ķermenis funkcionē, kas tam labs un kas kaitē, bija pamats šim lēmumam.

Gan krēmu, gan šampūnu

Pēc tik radikālas rīcības nācās meklēt, ar ko aizstāt visu to, pie kā cilvēki ikdienā tik ļoti pieraduši. Speciāliste stāsta: "Sāku meklēt alternatīvu, ko izmantot krēma vietā ķermeņa un sejas kopšanā. Vispirms nokļuvu pie dabiskajām eļļām, kas man bija pieejamas, protams, arī pie ēteriskajām. Meklēju iespēju pašai gatavot krēmus un vārīt ziepes. Man vienmēr bijusi ticība, ka tas noteikti ir iespējams. Citādi nevar būt. Pēc tam mana interese attīstījās, un sapratu, ka arī citus ķermeņa kopšanas līdzekļus var pagatavot pats, turklāt visu bez ķīmijas.

Sākumā gatavoju tikai sev. Pēc tam darbā man kolēģes sāka ieteikt, ka varbūt kaut ko tādu varu pagatavot arī citiem, varbūt vajag pareklamēt. Esmu slinka uz reklamēšanos. Viens cilvēks pateica otram, tas atkal tālāk, un tā es vēl šodien esmu iztikusi bez reklāmas. Man tā vairs nav vajadzīga."

Reizēm sievietēm grūti atteikties no dārgas kosmētikas. "Pie manis atnāca sieviete, kura tikko bija nopirkusi krēmu par 70 latiem. Ko ar to tagad darīt? Es viņai izstāstīju, ka jebkas, ko liekam uz ādas - rokām, sejas, kājām, galvas - caur to iesūcas un tiek iznēsāts pa visu ķermeni. Tāpēc es runāju arī par šampūniem, ziepēm, trauku mazgājamajiem līdzekļiem. Viss nokļūst kanalizācijā un atpakaļ vidē. Ir ļoti būtiski, lai mēs domātu ekoloģiski. Tad tā sieviete teica: "Labi, es to krēmu izmantošu kājām." Ieteicu ar ķiploka daiviņu ieberzēt kāju pēdas. Pēc laiciņa ķiploku garšu varēs just mutē. Tas nozīmē, ka caur ādu vielas nonāk visā ķermenī. Pēc nedēļas viņa atnāca un teica - lai cik grūti bijis, dārgo krēmu izsviedusi," atklāj aromterapeite.

Krēmu gatavošanai var izmantot dažādus sviestus: mango, kakao, šī un citus. Var izmantot vienkāršu ūdeni un ziedūdeņus. Noteikti nepieciešami emulgatori, jo tauki ar ūdeni dabiskā veidā nesavienojas. Emulgatori ir dažādi, taču iegūti no augiem, bez ķīmijas, piemēram, setilalkohols.

Kaut mājās gatavotu krēmu var ātri iztērēt un gatavot jaunu, arī tam tiek pievienoti konservanti, tad krēmu var uzglabāt trīs mēnešus. Konservanti ir dabiskas izcelsmes produkts, kurš novērš sēnīšu un citu kaitīgu mikroorganismu savairošanos. Uz jautājumu, vai nepieciešamas ķīmijas priekšzināšanas, Evita smejas, ka ķīmija skolā bijusi nemīlamo priekšmetu sarakstā. Viss tiek apgūts krēma gatavošanas procesā, ievērojot recepti. Noteikti vajadzīgi elektroniskie svariņi, jo stingri jāievēro receptē minētais vielas daudzums. Ja taisa uz aci, tad neiznāk, kā vajag. Vēl vajadzīgs mazs speciāls mikserītis un stikla kolbiņas jeb trauciņi.

Eļļa nevar būt lēta

Jautāta, vai izejvielas ļoti dārgas, Evita saka: "Eļļu un sviestu cenas var kāpt vai kristies atkarībā no tā, kāda bijusi raža augiem, no kuriem tie gatavoti. Piemēram, šogad kumelīšu eļļa ir dārgāka. Jo mazāka raža, jo augstāka cena.

Esmu ieinteresējusi savu draudzeni, un ar viņu kopā atvērsim interneta veikalu, kur šīs izejvielas būs lētākas nekā citur. Francijā un Vācijā iepērkam pamateļļas, ēteriskās eļļas un sviestus. Runājot par cenām, visdārgākās eļļas tiek pārdotas ļoti mazās pudelītēs pa vienam mililitram. Ja desmit mililitru apelsīnu eļļas var dabūt par septiņiem līdz desmit latiem, tad viens mililitrs rožu eļļas jāpērk par Ls 27. Tāda ir cenu atšķirība. Tā var saprast, cik kvalitatīvs produkts nopirkts. Reizēm var dzirdēt, ka cilvēks nopircis desmit mililitru rožu eļļas par desmit latiem. Tas nav reāli. Lai iegūtu vienu litru rožu eļļas, ziedlapiņu vajag tonnām. Rožu un sandalkoka eļļa ir kā labs vīns - jo tās ir vecākas, jo labākas."   

Pamatīgas zināšanas

Evita mācījusies kursos, ko rīkoja Maskavas aromterapijas centrs. Kursi bijuši ļoti pamatīgi. "Krievijas speciālisti sadarbojas ar zinātniekiem un ārstiem. Mācījos pie vienas masieres aromterapiju un limfodrenāžu, un tas bija fantastiski! Esmu apmeklējusi daudzus kursus, bet tik pamatīgos biju pirmo reizi. Tur ne tikai iemāca pamatus, bet nepalaiž vaļā, kamēr tu neesi pilnīgi apguvis visu. Tur varēja iegādāties pamatiņus krēmiem, želejām, šampūniem.

Pēc kursiem ar draudzeni meklējām internetā informāciju un atradām sievieti Vācijā, kurai to visu gatavot ir vaļasprieks. Viņa ne tikai labprāt dalījās zināšanās, bet arī atļāva izmantot savas receptes un mudināja tās pārtulkot latviski. Visas zīmes rādīja, ka tas ir vajadzīgs un ka esam uz pareiza ceļa."

Pamatkrēma gatavošana

Trauciņā ielej pamateļļu, uzmanīgi nosverot precīzu daudzumu, pievienojot vai noņemot ar pipetīti. Visilgāko laiku prasa visu sastāvdaļu precīza nosvēršana. Evita iesaka vīnogu kauliņu eļļu, kurai ir viegla tekstūra. Tā nav pārāk taukaina. Eļļu silda uz plīts. To, kādā temperatūrā tas jādara, var apgūt ar laiku. Sākumā temperatūra jāmēra. Eļļai pievieno emulgatorus un pakāpeniski izšķīdina, jaucot ar stikla irbulīti. Emulgatori ir dažādi. Vieni jājauc ar mikseri, citiem tas nav vajadzīgs.

Kad emulgatori izšķīduši, tiek piejaukts sviests un beigās - rožūdens. Pēc tam masa tiek apmēram minūti putota ar mikseri līdz balta, gaisīga krēma konsistencei, tad to, jaucot ar irbulīti, atdzesē. Pamatkrēmu var lietot bez piedevām, bet to var bagātināt gan ar pamateļļām, piemēram, mežrozīšu, burkānu sēklu, baobaba, avokado, gan ēteriskajām eļļām. Abi veidi dod ārstniecisku efektu.

"Ēteriskās eļļas iedarbojas gan emocionāli, gan fiziski. Krēma sastāvs tiek veidots atbilstoši cilvēka vajadzībām. Pamats ir tas aromāts, kas cilvēkam tajā brīdī patīk. Ja krēmam nav vajadzīga īpaša iedarbība, tad pievienoju eļļu, kuras smarža ir vistīkamākā. Ja nepieciešams pievienot eļļu, kuras aromāts cilvēkam ne īpaši patīk, tad to smaržu notušēju ar patīkamāku aromātu, bet tomēr pievienoju," atklāj speciāliste. Beigās tiek pielikts konservants.