80-90% gadījumos sliktas elpas jeb halitozes galvenais cēlonis meklējams mutes dobumā. Mutes siltā un mitrā vide ir ideāla baktēriju attīstībai. I. Apine norāda, ka sliktās elpas cēlonis ir - slikti notīrīti zobi un mēle - "Mutē esošās baktērijas vielmaiņas procesu rezultātā rada gaistošus sēra savienojumus, kas arī dod nepatīkamu elpu no mutes. Tas ir līdzīgi kā ar cilvēka vēdera gāzēm... Smaka nav no patīkamākajām".

Fizioloģiskā un pataloģiksā halitoze 
Fizioloģiski sliktās elpas radītāji ir labi zināmie ķiploki, sīpoli, garšvielas, alkohols un smēķēšana. Tomēr šī halitoze ātri pāriet, lai gan spēj sagādāt nepatīkamus mirkļus sarunbiedriem. I. Apine kā piemēru īslaicīgi sliktai elpai min "rīta elpu", kas rodas, jo naktī ir samazināta siekalu izdalīšanās, bet baktēriju skaits palielinās un tāpēc no rīta ir slikta elpa. Taču parasti tā pazūd stundu pēc pamošanās  vai pēc brokastīm. Ja slikta elpa saglabājās ilgstoši un nepazūd, higiēniste iesaka vērsties pie speciālistiem - zobārstniecības vai gastroenterologiem.
Mēs paši bieži vien šo slikto elpu nejūtam, jo smaržu uztverošās šūnas degunā pierod pie pastāvīgās smakas plūsmas no mutes.

Pataloģiskā halitoze -nepārejoši slikta elpa, kuras iemesli var būt meklējami gan mutes dobumā, gan citās orgānu sistēmās. Zobārsta uzdevums ir novērst halitozi, kuras cēlonis ir mutes izcelsmes, savukārt citi ārsti var palīdzēt iekšējo orgānu traucējumu gadījumos.

Sliktas elpas cēloņi
Kā sliktas elpas cēloņus, higiēniste min uz zobiem uzkrājušos aplikumu, zobakmeni, nekvalitatīvi ieliktas, novecojušas plombas, slikti pagatavotas protēzes, netīru mēli, bojātus zobus un smaganu iekaisumu jeb asiņošanu.

Tomēr sliktas elpas iemesli var būt saistīti arī ar dažādām veselības problēmām - tās var būt saistīts ar patoloģiskām izmaiņām deguna dobumos, kakla saslimšanām, tāpat pie vainas var būt kuņģa - zarnu trakta saslimšanas, cukura diabēts, aknu, nieru slimības. Turklāt elpas svaigumu ietekmē arī regulāri lietotie medikamenti.

Kā novērst sliktu elpu?
Tā kā sliktas elpas cēlonis parasti ir meklējams mutes dobumā, I. Apine iesaka doties pie sava zobārsta vai zobu higiēnista, lai atrastu tā cēloni. "Ja iemesls ir aplikums un zobakmens, tad to noņemot stipri vien uzlabosies elpas kvalitāte. Tāpat zobu higiēnists jums parādīs kā pareizi tīrīt zobus, ieteiks kādu zobu birstīti un kādu zobu pastu izvēlēties, kā lietot zobu diegu. Zobu diega lietošana ir ļoti nozīmīga, jo starp zobiem uzkrājās un pūst viss dienā apēstais un tam klāt, diemžēl, ar zobu birsti tikt nevar un tas bieži vien ir sliktas elpas iemesls.

Tāpat nedrīkst aizmirst notīrīt mēli, jo ap un uz mēles kārpiņām arī paliek aplikums un arī tas var būt sliktas elpas iemesls. Mēles tīrīšanai var izmantot sudraba karotīti, zobu birstītes sariņu daļu vai arī speciāli tam paredzētus mēles tīrītājus," iesaka higiēniste.

Tāpat sliktas elpas novēršanai var izmantot speciālus mutes skalojamos un atsvaidzinātajus, kas uzlabos elpas kavalitati. Īslaicigi, bet arī palīdzēs bezcukura košļājamā gumija. I. Apine iesaka arī dzert ūdeni, lai izvairītos no sausuma mutē, jo arī tas ir viens no sliktas elpas cēloņiem. Ūdens ir labs palīgs cīņā ar sliktu elpu, jo tas noskalo mutes dobumā palikušās ēdiena paliekas, pastiprina siekalu izdalīšanos un padara muti tīrāku un mazāk pievilcīgu baktērijām.

Regulāri apmeklējot zobu higiēnistu un ievērojot speciālista ieteikumus, svaigu elpu izdosies saglabāt visas dienas garumā.

No tautas līdzekļiem sliktas elpas nomaskēšanai higiēniste I.Apine iesaka košļāt ingveru, kanēli, guavi vai anīsu.Tāpat var nodarboties ar dažādu novārijumu pagatavošanu, kas pagatavoti no vērmelēm, ozolmizām, piparmētrām un zemeņu lapām.

Nereti pats cilvēks nemaz nejūt savu slikto elpu, bet apkārtējiem ir neērti to viņam aizrādīt. Bez komunikācijas ar cilvēkiem mūsdienu sabiedrībā neiztiek neviens un vajadzētu lieku reizi padomāt, lai jūsu sabiedrībā nevienam nav jāaizspiež deguns.