Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai ikdienā izskatītos labi, matu sakārtojumam ir liela nozīme. Kā ar to mājās tikt galā pašām, stāsta salonfrizētavas 'Rita' friziere Rita Peterlevica.
"Klientam, griežot matus, vajadzētu konsultēties ar frizieri, kā ikdienā mājās matus veidot, kādus instrumentus lietot. Frizieris ieteiks, kā veidot, lai griezums izskatītos labāk. Instrumenti veidošanai ir ļoti daudz, tikai ne katrs to iedomājas. Daudzi zina tikai fēnu, lokšķēri, taisnotāju. Ja grib lokainus matus, lieto lokšķēri, ja grib taisnus, ņem taisnotāju. Ja grib ielocīt tikai pašus galiņus, tad izmanto gaisa fēna apaļo rullīti. Tas atkarīgs no tā, kādu efektu grib panākt.

Tagad piedāvājumā ir ļoti daudz palīglīdzekļu matu veidošanai. Ir fēni ar tuneļa uzgaļiem, ar tiem iegūst vieglas lokas, kas šobrīd aktuālas. Var izmantot lokšķēres, kas rada Holivudas vilnīšus. Karstie ruļļi dod vieglu, gaisīgu efektu, tos uzsilda ar elektrību, aizstājot agrāk zināmos parafīna ruļļus. Joprojām izmanto lokšķēres, difūzerus.

Jebko papildus darot ar matiem, mums jādomā, kas notiek ar matu galiem, kā tos tehniski iespaidojam. Ja taisnojam, jāliek fiksators vai eļļiņa, kas padara matiņu mīkstu un slidenu. Taisnotājam ir gludekļa efekts, ja vairākas reizes pa matu braucam, tas kļūst caurspīdīgs. Mums jādomā līdzi, lai matu tehniski nebojātu, lai saudzētu galvas ādu, lai mati būtu veselīgi un spoži. Ja ir vēlme matus uzkasīt, tad uzkasījumam nav jābūt pārspīlētam.

Jo vairāk ar matiem darbosimies, jo ātrāk sāks padoties matu veidošana, mats pakļausies un iegulsies. Cik ilgi turēsies frizūra, atkarīgs no tā, kā tā nofiksēta."

Kā ieveidot matus

  • Izmazgātos matos liekam kondicionieri - putas, kas nav jāizmazgā.
  • Matus izķemmē un izvēlas šķīra vietu.
  • Matos liek matu putas apjomam, lai tos paceltu. Ir speciālas piesakņu putas, ko liek mitros matos, tad fēnojot var iegūt vēlamo apjomu.
  • Fēno ar sukas palīdzību: ar suku un fēnu matus virza uz priekšu, lai veidotos kuplums.
  • Veidošanai izmanto lokšķēri, vēlams ar vēju un rullīti, kas nededzina matus. Matu galus ieliec ar apaļo fēnu vai ar lokšķēri. Ja ar lokšķēri, tad galiem jāliek putas vai šķidrie cietinātāji, kurus uzpūš. Tos var izmantot, lietojot ruļļus, lokšķēri vai gaisa fēnu.
  • Kad frizūra gatava, matu galos liek vasku, pieķemmē.
  • Mitrā laikā frizūru labāk fiksēt ar laku, vasarā karstā laikā - ar želeju. Ja vēlas, var uzpūst matu spīdumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!