Radošais tandēms

Pievēršanos apavu izgatavošanai Andris Runcis sauc par likteņa sakritību. Andris sauc sevi par tehniski orientētu cilvēku, bet īstā idejas autore par pievēršanos kurpēm esot viņa dzīvesbiedre Kristīne, kas pēc profesijas ir stiliste. Abi reiz sākuši spriest par to, kā modes pasaulē apģērbu dizaineri sadarbojas ar apavu ražotājiem, un sākuši interesēties - kā rīkojas vietējie modes guru. "Protams, ka viņi neņem apavus no mūsu ierindas pelēkajiem veikaliem. Uzzinājām, ka ar pašmāju modes pasaulē eksistē apavu zīmols ZOFA, ar modes māksliniekiem sadarbojas vietējais apavu ražotājs Elegants". Nosprieduši, ka ir vērts par šo jautājumu painteresēties sīkāk - kādas ir iespējas pašiem izgatavot ko interesantu un netradicionālu? No sākuma Kristīne īsi skolojusies kursos apavu izgatavošanas iesācējiem Anglijā. Angļi nav bijuši diez ko naski dalīties aroda noslēpumos, tāpēc pēc atgriešanās meklējuši iespējas mācīties šeit pat uz vietas. "Atradām veikalu, kur var iegādāties izejmateriālus nelielos apjomos apavu izgatavošanai un  tur arī satikām vienu bravūrīgu čali - kurpnieku, pie kura es sāku mācīties". Mācības acīmredzami vainagojušās panākumiem, jo gada laikā Kristīnes idejas un Andra izpildījums sasniedzis tādu līmeni, ka par jauno tandēmu sāk interesēties arvien vairāk cilvēku.


Stīvo laikmets

Andris uz interviju ierodas pašdarinātās ādas kurpēs ar nosaukumu "Titāniks". Kurpes nevar nepamanīt. Pabāzis tās zem galda Andris paziņo, ka negrib izlikties par nezin kādu jauno apavu dizaina supergigantu un šo arodu vēl tikai mācās. ""Mums pat vēl lāga nav nosaukuma. Visticamāk sauksimies "Jun 9", tas ir mans dzimšanas dienas datums un ar laiku tomēr jāorientējas uz starptautisku nosaukumu", stāsta jaunais apavu dizaineris. "Pagaidām tas man ir dārgs hobijs - nu patīk man tā ķimerēšanās, darbošanās, patīk radīt ko ekskluzīvu, sievai atkal padodas krāsainās dizaina idejas", stāsta Andris un uzsver, ka nākotni saista tieši ar apavu izgatavošanas biznesu. Drīz Andra Runča apavus varēs iegādāties pašmāju modes dizaineru veikalā Paviljons. "Šis ir stīvo laikmets", viņš paziņo, "cilvēki joprojām baidās izcelties, baidās izmēģināt un uzdrīkstēties, bet tam taču reiz vajadzētu mainīties!"

Apavu nēsāšanas nacionālās īpatnības

Apavu izgatavotājs ikdienā pārvietojas ar sabiedrisko transportu, tāpēc viņam ir bijis gana laika novērot nacionālās apavu nēsāšanas īpatnības un kļūdas. Īsumā tās esot šādas - cilvēki ilgstoši dzīvojuši trūcīgi, tāpēc skaidri redzams, ka ikdienā drillē vienus un tos pašus apavus ar visām no tā izrietošām sekām. Otrkārt - šeit esam spiesti pirkt Itālijā, Spānijā un citās dienvidu valstīs vai Ķīnā izgatavotus apavus, kas neatbilst Latvijas iedzīvotāju vajadzībām ne pēc formas, ne materiāliem, ne siltuma pakāpes. Treškārt - cilvēku pēdām ir savas īpatnības, ko, Andraprāt, atstājuši daudzie gadsimti bezformu apavos - pastalās. Viņu izbrīna fakts, ka gados jaunām meitenēm izplatīts 40.-41. kājas izmērs ar ļoti platu pirkstu daļu un augstu pacēlumu. Tā kā standarta veikalos šādus apavus nopirkt nevar, jauno meistaru neizbrīna fakts, ka šeit tik populāri ir, piemēram, UGG zābaki, kas esot izgatavoti pretrunā jel kādai apavu izgatavošanas loģikai, toties ir plati un silti. Vēl Andris novērojis, ka ļoti maz cilvēku uzdrošinās izcelties un uzvilkt kājās ko patiešām interesantu, tāpēc viņaprāt cilvēkam vismaz reizi vajadzētu saņemties profesionāla stilista konsultācijai. Kurpnieks uzskata, ka tā ir viena no viņa darba misijām - ļaut cilvēkam kaut reizi mūžā izjust to sajūtu, kāda ir valkājot īpaši viņam gatavotus, pēc visiem parametriem piemērotus apavus, kas turklāt pasaulē būs vienā eksemplārā.

"Andris tālu tiks, un es pat ticu, ka viņš reiz pārspēs tādu zīmolu kā ZOFA, jo viņš ir radošs un viņa darbi būs plašākām masām pieejami", tā portālam "Delfi" stāsta frizieris Kristaps Lācis, kas pie Andra pasūtījis jau ceturto apavu pāri. "Viņš it kā uzkož manas idejas, vēl tikai runājam, bet viņš jau jūt, ko man vajag", stāsta Kristaps un nopukojas, ka nu jau pie jaunā apavu meistara esot jāgaida rindā. 

Panorāma ar kurpi rokās

Pagaidām jaunais apavu dizaineris un kurpnieks vienā personā vēl tikai ieskrienas darbos - "Diez ko ātri jau man vēl neiet, savas darbnīcas man arī vēl nav. Vakarā skatos Panorāmu, paņemu klēpī kurpi un taisu", smejas Andris. Pagaidām dārgais hobijs viņam nes vairāk morālu gandarījumu un viņš priecājas, ja citi novērtē viņa darbu. Andris atzīst, ka nākotnē labprāt sadarbotos ar kādu no pašmāju modes zīmoliem, taču par to esot pāragri runāt - "Latvijas modes elitē grozās daudzi profesionāli nekā nedarītāji. It kā kaut kādi blogeri, viņi varbūt labi izskatās, bet pienesuma reāla jau nav. Tāpēc arī es pirms laika negribu te izcelties, jo nekāda diploma jau man nav un arī pieredze nekāda dižā pagaidām nesanāk. Lai paiet laiks un lai runā mani un Kristīnes kopdarbi", spriež jaunizceptais kurpnieks un atgādina, ka pagaidām apavu pasūtīšana pie viņa ir kā matu griešana pie friziera mācekļa - būs radoši, bet iespējams arī kāds fēleris. Jautāts, cik tad šādu fēleru viņam gadījies, Andris pakasa aiz auss un tik vien spēj atcerēties, kā vienu gadījumu.