"Līdz šīm pie mums bija zināmas divas ērču sugas - suņu ērce un taigas ērce. Tās abas ir vienlīdz bīstamas un ir galvenās ērču encefalīta izplatītājas. Jauns atklājums pēdējos piecos gados Latvijas teritorijā ir jaunā ērču suga - Dermacentor," pauž entomologs, LU Bioloģijas fakultātes Zooloģijas un dzīvnieku ekoloģijas katedras asociētais profesors Voldemārs Spuņģis.


"Pirms uznāca sals, šajā ziemā ērcēm apstākļi bija vislabvēlīgākie, jo bija silts un garš rudens. Šobrīd zeme vēl nav sasalusi un, ja šādi laikapstākļi turpināsies, tad ērcēm tie būs ideāli," turpina speciālists.

Ērču encefalīts
Visā Latvijas teritorijā pastāv liels risks saslimt ar ērču encefalītu.
"Inficēties ar ērču encefalītu ir iespējams divos veidos - ja iekož ērce vai arī lietojot uzturā termiski nepilnīgi apstrādātus piena produktus (īpaši kazu pienu un svaigo sieru)," stāsta Vakcinācijas centra (www.vakcinacijascentrs.lv) vadītāja Ārija Stalbova.

Ērču encefalīta pirmās pazīmes
"Slimība sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem. Inkubācijas periods var būt dažas dienas līdz pat 28 dienām. Pirmais vilnis ilgst no 2 - 8 dienām, temperatūra var paaugstināties līdz 38-40 grādiem, raksturīgs nespēks un drebuļi. Pēc tam iestājas starpperiods. Apmēram 8 dienas slimnieks jūtas labi, un vairs nav nekādu sūdzību, bet tad sākas otrais vilnis, kam arī raksturīga augsta temperatūra, galvassāpes un meningiāli simptomi. Slimību var izārstēt pirmajā stadijā, bet, ja slimnieks neievēro režīmu, pārpūlas, lieto alkoholu, slimības sekas var būt paralīze," teic Stalbova.

Speciāliste piebilst, ka "atveseļošanās process katram cilvēkam ir individuāls, tas atkarīgs no saslimšanas gaitas un smaguma".

Pasargā sevi
"Drošākā aizsardzība ir vakcinācija pret ērču encefalītu," uzsver Stalbova. Speciālisti iesaka potēties pret ērcēm janvārī vai februārī, jo tad tās vēl nav aktīvas. Ērces mostas marta beigās, aprīļa sākumā.

Primārai vakcinācijai vajadzīgas trīs potes - pirmā izvēlētajā dienā, otrā pēc 1-3 mēnešiem. Antivielas izstrādājas apmēram divu nedēļu laikā pēc otrās potes. Trešā vakcīna ir vajadzīga pēc 9-12 mēnešiem. Ilgstoša imunitāte (3gadi) iestājas pēc trešās potes. Revakcinācija ir nepieciešama ik pēc 3-5 gadiem.

Bērnus pret ērču encefalītu ir iespējams potēt no viena gada vecuma. Viņiem paredzēta speciāla bērnu vakcīna.

Vakcinēties pret ērču encefalītu var jebkurā poliklīnikā, Vakcinācijas centrā vai Latvijas Infektoloģijas centrā. Vakcinācijas centrā vakcinācija pret ērču encefalītu maksā - pieaugušajiem 15.90 Ls, bet bērniem 14.90 Ls.

Kam ieteicams vakcinēties?
Vakcinācijas centra vadītāja Ārija Stalbova iesaka vakcinēties cilvēkiem, kuri dzīvo un strādā epidēmijas rajonos, aktīvās atpūtas cienītājiem, sēņotājiem, ogotājiem, kā arī ceļotājiem, apmeklējot epidēmijas rajonus. Tomēr der atcerēties, ka ērces var sastapt arī parkos un dārzos un atnest mājās, piemēram, saplūcot pļavu puķes.

Ierobežojumi vakcinācijai pret ērču encefalītu
"Akūtu slimību gadījumos, kad nepieciešama ārstēšana, vakcināciju nedrīkst veikt, kamēr kopš pilnīgas izveseļošanās nav pagājušas vismaz divas nedēļas. Vakcīnu lietošana nav vēlama personām, kam konstatēta alerģija pret šīs vakcīnas sastāvdaļām," skaidro Stalbova.

Ja cilvēks ir izslimojis ērču encefalītu, vai viņam pēc tam arī ir jāpotējas?
"Pēc pārslimošanas, imunitāte saglabājas uz visu atlikušo mūžu un jāpotējas vairs nav," informē Stalbova.

Kādos gadījumos vajag vai arī ir vēlams pārbaudīt antivielu līmeni?
Imunitātes (antivielu) līmeni var pārbaudīt laboratoriski. Cilvēkam, kurš nav slimojis ar ērču encefalītu un nav vakcinējies, antivielu nebūs. IgG ir antivielas, kuras liecina par to, ka cilvēks ir pārslimojis ērču encefalītu vai ir potēts, taču to līmenis nav pastāvīgs, tas sasniedz maksimālo līmeni 1-3 mēnešus pēc pārslimošanas vai vakcinācijas, bet pēc tam samazinās. Tomēr antivielu samazināšanās neliecina, ka cilvēkam nav imunitātes. Saskaroties ar infekcijas izraisītāju, cilvēka imūnsistēma nekavējoties sāks izstrādāt antivielas. To aizsarglīmenis ir 126 vienības/ml. Ļoti svarīgi ir pareizi veikt laboratorisko izmeklēšanu. Ja cilvēks nav ievērojis vakcinācijas shēmu - ir pagājis ilgāks laiks starp vakcinācijām, tad ir jāveic kārtējā vakcinācija un pēc 4 nedēļām jāizdara antivielu pārbaude. Ja antivielu līmenis ir zemāks par 126 vienībām, tad jāveic atkārtota vakcinācija.