Par iesnām stāsta "Veselības mājas Olīva" un "Latvijas Nacionālās operas" ausu, kakla un deguna ārste Līga Logina.

Iesnu izraisītāji
Visbiežāk iesnu parādīšanos veicina vīrusi, kas dažādu tiem labvēlīgu apstākļu iespaidā (piemēram, cilvēks ir saaukstējies vai nosalis), veic savu darbību.

Slimības simptomi
Iesnu pirmās pazīmes ir visdažādākās - galvassāpes, spiedoša sajūta pierē, var asarot acis, aizlikts deguns, apgrūtināta elpošana caur degunu un šķaudīšana, vēlāk no deguna izdalās daudz ūdeņaina vai ūdeņaini gļotaina šķidruma.

Ko darīt sākoties iesnām?
Sajūtot pirmās pazīmēs, var uzreiz sākt skalot degunu ar jūras ūdeni un izmantot kādu no dabīgiem aptiekās nopērkamajiem gļotu šķidrinošiem un elpošanu atvieglojošiem līdzekļiem. Dažas dienas ir iespējams pilināt arī deguna pilienus, bet ar tiem vienmēr ir jābūt uzmanīgiem, nav ieteicams preparātu lietot pārāk ilgi.

Cik ātri var izārstēt iesnas?

Cilvēki, kuriem iepriekš nav bijušas problēmas ar ausīm un deguna blakusdobumiem, bieži vien akūtas iesnas īpaši neārstē. Kā tautā ir teikts - iesnas ārstē vai neārstē, tās pāriet septiņās dienās. Reālā situācija šobrīd gan ir mazliet savādāka, iesnas ilgst nedaudz ilgāk. Vienai daļai cilvēku, kuri ne tik bieži slimo, tās pāriet ātri, lai gan gadās, ka arī kādam no viņiem iesnas ievelkas.

Kā ārstēt iesnas bērnam?
Ģimenes ārsti ir ļoti iecienījuši dažādus deguna pilienus, kurus ir iespējams lietot no mēneša vecuma, bet vienmēr mums ir jādomā par zīdaiņu gļotādu, jo tā ir ļoti maiga. Ja tūska ir izteiktāka, tad dažas dienas tos var lietot, bet labāk tomēr būtu izvēlēties jūras ūdeni vai arī kādu pretalerģijas līdzekli, lai mazinātu tūsku pēc iespējas ātrāk. Ir dzirdēts, ka cilvēki bāž degunā ķiplokus, bet ar tiem nevajadzētu aizrauties, īpaši bērniem, jo ēteriskās eļļas, kas ir ķiplokā, ir ļoti asas un gļotādu var apdedzināt.

Kad jāgriežas pie speciālista?
Doties pie ārsta noteikti vajadzētu, ja vienas līdz divu nedēļu laikā izdalījumi nemazinās, vai arī tie paliek dzeltenīgi vai ļoti masīvi, parādās izteiktākas galvassāpes vai dzirdes traucējumi. Šādā gadījumā ir pamats domāt, ka iespējams sāk veidoties kāds iekaisums blakusdobumos vai arī ausu iekaisumi.

Kā var rasties komplikācijas?

Komplikācijas nekad nevar paredzēt. Ja cilvēkam kādreiz ir bijuši vidusauss iekaisumi vai deguna blakusdobumu iekaisumi, tad pastāv iespēja, ka viņam var rasties sarežģījumi. Akūtu iesnu sākuma stadijā intensīvu šņaucot degunu, mēs var veicināt iekaisuma rašanos, tāpēc ir ļoti uzmanīgi jāšņauc deguns.

Aplaist kolēģus ar iesnām - mīts vai patiesība?
Tas noteikti nav mīts! Vīrusi ir mazas mikro organiskas daļiņas, kas lido telpā, un ja  strādā kopā ar kolēģiem noslēgtā telpā, kuru ne vienmēr vēdina, tad šo mikrobu koncentrācija ir ļoti augsta, un ar svaigām akūtām iesnām pirmās trīs dienas aplipināt citus ir ļoti viegli. Lai izvairītos no saslimšanas, veselajiem kolēģiem vajadzētu lietot imunitātes stiprinošus līdzekļus - dažādas dabas veltes vai medikamentus, ko nu kurš izvēlas, un cītīgi vēdināt telpas.