"Pils Aptiekas" farmaceite Ligija Vilciņa stāsta, ka profilakse pret vīrusiem, klepu, iesnām un gripu ir vienāda. Tie ir vispārējie imunitātes un organisma stiprināšanas pasākumi. Visu gadu kā profilakses līdzeklis ir ieteicama pastiprināta dabisko vitamīnu lietošana uzturā. Ir jāēd daudz dārzeņi un augļi, piemēram, kivi, apelsīni, granātāboli un pamelo, kā arī ķiploki - Latvijā nevis Ķīnā audzētie. Tie atšķiras ar nokrāsu, Latvijas ir rozā, nevis baltie. Vajadzētu pēc iespējas vairāk arī uzturēties svaigā gaisā un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Lai nepiemestos klepus, galvenais ir jāuzmanās, lai kājas nav aukstas un slapjas un mugura - plika.

Bērnu klīniskās Universitātes slimnīcas un SIA "MediconsultMS" pediatre Diāna Fridrihsone iesaka vērtīgus produktus, kuri uzlabo organisma aizsargspējas.

Uzturs
Ir atklāts, ka noteikti produkti pozitīvi iedarbojas uz imūno sistēmu, piemēram, ķiploki un greipfrūti, tādēļ aizmirstiet par sintētiskajiem vitamīniem un centieties uzturā biežāk iekļaut tos un vēl arī zemāk esošos produktus, kuros ir atklātas vielas, kas var lieti noderēt ziemā, cīņā ar saaukstēšanos.

Arbūzs - satur ne tikai daudz ūdens, ko mēs ikdienā bieži aizmirstam pietiekami uzņemt, bet arī vērtīgu antioksidantu - glutationu, kas sevišķi daudz ir arbūza mīkstumā, tuvāk tā centram. Ir zināms, ka tas stiprina imunitāti un palīdz cīnīties pret infekcijām.

Kāposti ir vēl viens vērtīgā glutationa avots. Ir pieejami dažādi kāpostu veidi, un tie nemaksā dārgi. Pievienojiet kāpostus zupai vai sautējumam un jūs ievērojami uzlabosiet ēdiena uzturvērtību.

Mandeles - satur E vitamīnu, kas ir spēcīgs antioksidants, un arī B grupas vitamīnus, kas palīdz organismam atgūties pēc stresa.

Tēja - vislabāk zaļā tēja - satur fitofenolus un flavonīdus, kas ir vērtīgi antioksidanti, kas iznīcina šūnas bojājošos brīvos radikāļus.

Brokoļi - zinātnieki eksperimentos ar pelēm ir konstatējuši, ka brokoļos esošās vielas stiprina imunitāti. Brokoļi ir vieni no uzturvielām bagātākajiem dārzeņiem, kas veikalu piedāvājumā ir visu gadu.

Jogurts - zinātnieki ir pierādījuši, ka regulāri ēdot jogurtu, kas satur baktēriju kultūras, iespēja saslimt ar saaukstēšanās slimībām samazinās par ceturtdaļu.

Ik dienu nevajadzētu aizmirst arī pietiekami daudz uzņemt šķidrumu, kas nepieciešams, lai organisms darbotos optimāli. Ļoti labas ir svaigi spiestās augļu un dārzeņu sulas, vislabāk, ja lieto sezonas produktus. Tās ir bagātīgs vitamīnu avots. Sulu vajadzētu izdzert uzreiz pēc tās pagatavošanas, lai neizzustu visas vērtīgās vielas.

Lai organisms būtu možs un spēcīgs, nepieciešams arī kārtīgi izgulēties, izkustēties, pārlieku "nestresot" un domāt un dzīvot pozitīvi. Smaidiet un smejieties, jo arī smieklos ir C vitamīns!