Par to, kādus pārtikas produktus vajadzētu lietot uzturā, lai nemocītu nogurums, stāsta uztura speciāliste Dr. Guna Havensone.

Vitamīnu trūkums
Mūsu imūnsistēmu stiprina C vitamīns. Savukārt enerģijas iegūšanai ir nepieciešami visi B grupas vitamīni. Bet A un E  vitamīni aizsargā pret organisma novecošanos. Vitamīnu trūkuma gadījumā mazinās darbaspējas, nav enerģijas, ir pārgurums, miega traucējumi, sūrstošas acis, sausa āda un uzņēmība pret slimībām. Katru dienu vajadzētu uzņemt uzturā vismaz puskilogramu sakņu un dārzeņu, lai varētu nodrošināt savu organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem. Dārzeņus nav ieteicams ilgstoši uzglabāt, jo tad tajos samazinās vitamīnu daudzums. Ļoti labs vitamīnu avots pavasarī ir garšaugi-zaļumi, kurus katrs pats var izaudzēt uz palodzes.

Dzelzs deficīts
Ne tikai fiziska un garīga pārslodze, gadalaiku maiņu vai vitamīnu trūkumus, bet arī mazasinība jeb dzelzs deficīta anēmija var būt par iemeslu pastiprinātam nogurumam. Mazasinība ir organisma stāvoklis, kad ir samazināts sarkano asins šūnu jeb eritrocītu skaits, līdz ar to organisms netiek pietiekami apgādāts ar skābekli, kas izraisa nespēku, ātru nogurdināmību, reiboņus, paātrinātu sirdsdarbību un elpas trūkumu, īpaši pie fiziskas slodzes. Ja dzelzs deficīta anēmiju neārstē, nogurums pieaug, un tas var beigties ar samaņas zaudēšanu. Asinsradei ir nepieciešams dzelzs, folskābe, cinks un augos tikpat kā nesastopamais vitamīns B12.

Lai organismā nebūtu dzelzs deficīts, svarīgi ir lietot uzturā produktus, kas ir bagāti ar dzelzi - pākšaugus (pupiņas un zirņus), aknas, liesu gaļu, dažādus pilngraudu produktus, žāvētus augļus, riekstus, zaļos lapu dārzeņus, mājputnu gaļu un olas. Papildus vajadzētu ēst ar C vitamīnu bagātus produktus - skābenes, dilles, brokoļus, tomātus, papriku, jaunos kāpostus, jo tie veicina dzelzs uzsūkšanos organismā. Ļoti vērtīgi ir pavasara zaļumi, jo tajos ir gandrīz visas svarīgās vielas, kas ir nepieciešamas labai asinsradei.

Uztura speciālistes Dr. Gunas Havensones veselīgo dzērienu receptes ziemai, gaidot pavasara atnākšanu:

Karstie vitamīnu dzērieni veselības stiprināšanai = sasildies un stiprini veselību!
200ml vīnogu sulas
2 ēd.k. medus
½ granātābola
½  ābola
Vīnogu sulu nedaudz uzkarsē. Pirms pasniegšanas pievieno medu, granātābola sēkliņas un nelielos gabaliņos sagrieztu ābolu.     

200 ml upeņu sulas
¼ citrona
3 krustnagliņas
Kanēļa miza
Upeņu sulai pievieno garšvielas un visu uzkarsē. Pirms pasniegšanas glāzē iemet gabaliņos sagrieztu citronu.

Spēcinošs un attīrošs kokteilis! Atmodini ķermeni!
500g bietes
100mg skābētu kāpostu sulas
Neliela ingvera sakne
Ēdamkarote medus  

Citrusaugļu kokteilis organisma atīrīšanai!
1 apelsīns
1 citrons
2 vidēja lieluma greipfrūti
Pievienot tikpat lielu ūdens daudzumu.