Par to, kā uzlabot veselību, ieteikumus sniedz uztura speciāliste Dr. Guna Havensone.

Pareizs uzturs
Katru dienu ir jāizvēlas uzturvērtīgi un veselīgi produkti, kurus lietot uzturā. Ēdiens ietekmē mūsu organismu, asinsvadus, garastāvokli, hormonus un daudzus citus svarīgus procesus. Ikdienas uzturā vajadzētu iekļaut pilnvērtīgas olbaltumvielas, kas galvenokārt ir dzīvnieku valsts produktos - liesā gaļā, olās, zivīs un vēžveidīgajos, "labos taukus", kas ir augu eļļās, zivīs, īpaši treknajās (lasī, forelē, butē, siļķē, skumbrijā), bet jo īpaši vitamīnus, antioksidantus un augu valsts aktīvās vielas.

Vērtīgais C vitamīns
C vitamīns jeb askorbīnskābe ir viens no būtiskākajiem vitamīniem imunitātes stiprināšanai. Tā kā organismā tas neveidojas, C vitamīns katru dienu ir jāuzņem uzturā, lietojot ar to bagātus produktus - dārzeņus, augļus un ogas. C vitamīns pasargā no saaukstēšanās un infekcijas slimībām. Tas atvieglo slimības gaitu, ja moka klepus, šķavas un iesnas, neļaujot paplašināties infekcijai. Slimība norit vieglākā formā, un atveseļoties ir iespējams daudz ātrāk. Ar pārtiku pieaugušam cilvēkam būtu jāsaņem 60-100 mg C vitamīna dienā.

Visbagātīgākie C vitamīna avoti ir svaigi augļi, ogas un dārzeņi. Nedrīkst aizmirst, ka C vitamīns ir neizturīgs pret gaisa skābekli, saules gaismu un karsēšanu. Augu valsts produktos apmēram 50% no tā zūd pēc 2-3 mēnešus ilgas uzglabāšanas. C vitamīna daudzums dārzeņos un augļos būtiski samazinās arī tad, ja tos termiski apstrādā.

Lielisks C vitamīna avots ziemā ir kāposts. Sarkanos galviņkāpostos, Ķīnas kāpostos un Briseles kāpostos jeb rožkāpostos tā daudzums ir četras reizes vairāk nekā parastajos galviņkāpostos. Ir svarīgi dārzeņus ēst svaigus vai īslaicīgi karsētus. C vitamīns ir arī skābētos kāpostos. Tos var izmantot salātos vai dzert kāpostu sulu, kurai pievienota nedaudz citrona sula.

C vitamīnu ziemas periodā ir iespējams uzņemt, uzturā lietojot arī citus Latvijā audzētus dārzeņus - puravus, selerijas, mārrutkus, rutkus, rāceņus, kolrābjus, kāļus vai ķirbjus.

Sīpoli un ķiploki veselībai
Liela daļa no dārzeņiem ir bagāti ar fitoaktīvām vielām - augu izcelsmes bioloģiski aktīvām vielām, kas palīdz izsargāties no slimībām, piemēram, sīpolaugos ir sulfīdi, kuri kopā ar C vitamīnu palīdz nonāvēt kaitīgās baktērijas. Sīpolus ir īpaši vērtīgi lietot uzturā vīrusu un gripas laikā. Savukārt sīpolloki lieliski noder imunitātes stiprināšanai. Bet pret iesnām degunā pilina sīpola sulu. Tā palīdz cīnīties ar dažādiem vīrusiem un mikrobiem. Sīpolu lietošanā mērenība jāievēro aknu slimniekiem.

Ķiploks ir lielisks līdzeklis pret dažādām slimībām, tam piemīt dziednieciskas īpašības. Ķiploki satur daudz mikroelementu - kāliju, fosforu, kalciju, sēru un jodu, kā arī spēcīgas ēteriskās eļļas, kas paplašina asinsvadus un veicina asinsriti. Tajos esošais sēru saturošais savienojums allicīns, kas piešķir ķiplokiem spēcīgo aromātu, ir iedarbīgs antibakteriāls un pretvīrusu līdzeklis, kas kopā ar C vitamīnu palīdz iznīcināt dažādus vīrusus.