Pašu sagatavota gaļa
Veikalos nopērkamie šašliki var apnikt ar vienveidīgo marinādi, nekad arī nevar zināt, kādus gabaliņus ražotājs būs ieslēpis paciņā. Tādēļ, lai baudītu gardu un veselīgu gaļu, jāmarinē pašiem, ļaujot vaļu iztēlei, jo, tikai eksperimentējot, radīsies kulinārijas šedevri.

Jānopērk gaļas gabals pēc izvēles un maciņa biezuma. Sadalīt to var gan steika izmēra šķēlēs, gan šašlika lieluma gabaliņos. Marinējot nevajag lietot tikai pierasto etiķi, bet pamēģināt, piemēram, kefīru, sojas mērci, vīnu, sinepes vai citrusaugļus. Labi noder dažādas dārzā atrodamas lapas - upeņu, ķiršu, jāņogu - vai rabarberu kāti, redīsi ar visām lapām un skābenes, protams, var pievienot arī garšaugus: dilles, selerijas, pētersīļus, baziliku, raudeni un citus.

Skābās lapas, augļi un dārzeņi mīkstinās gaļas struktūru, bet garšaugi radīs garšu un aromātu. Labākais pašu marinētai gaļai ir tas, ka sāli var pievienot pēc patikas (vai nelietot vispār) un ēdiens nebūs pārsālīts, kā arī klāt nebūs garšas pastiprinātāju un citu pārtikas piedevu, no kurām ieteicams izvairīties. Šādu maltīti var pielāgot jebkurai gaumei, un to varēs lietot arī cilvēki, kuri nedrīkst ēst pārāk stipru, etiķainu ēdienu.

Vienīgais, kas jāatceras - gaļu nedrīkst pārcept, jo tad tā kļūs sīksta, bet sadedzinātiem gabaliņiem veidojas kancerogēnās vielas - benzopirēni. Cepējam grils jāuzmana, ik pa brīdim šašliku var apslacīt ar ūdeni, alu, vīnu, sulu vai citu piedevu.

Foto: Shutterstock

Bez svaigiem dārzeņiem nekādi
Pie gaļas ēdieniem noteikti klāt jāēd svaigi dārzeņi, zaļumi un augļi. Ēdienu var dažādot ar salātiem, mērcēm vai dārzeņu uzkodām.

Daudz kas jau šobrīd atrodams dārzā, arī tirgū ir plašs piedāvājums. Gurķi, tomāti, puķkāposti, kāposti, burkāni, sīpolloki, dilles, selerijas, pētersīļi, salāti un spināti satur daudz vērtīgu minerālvielu un vitamīnu, tai skaitā arī C vitamīnu, kas vajadzīgs, lai organisms varētu labāk uzņemt gaļā esošo dzelzi.

Vēl svarīgi, lai ēdienreizē būtu gan produkti, kas organismā rada skābu vidi (gaļa), gan tādi, kas rada bāzisku vidi (dārzeņi). Jābūt līdzsvaram, tikai tad mēs jutīsimies veseli un būsim gandarīti par gardo ēdienu.

Gatavojot salātus, tos var papildināt ar augu eļļu, kefīru vai jogurtu bez piedevām, vai citrona sulu.

Gaļas ēdienam interesantu akcentu dos mērce, kas gatavota no augļiem un dārzeņiem, tā var aizstāt tik ļoti pierasto kečupu un majonēzi.

Asākai mērcei var izmantot ķiplokus un čili piparus, ko smalki sakapā un iejauc eļļā un sojas mērcē.

Lielisku mērci var pagatavot, ja blenderī sakuļ biezpienu ar jogurtu, redīsiem, lokiem un citrona sulu.

Neparastas būs mērces no augļiem, par pamatu var ņemt banānu, papaiju, mango vai persikus un pievienot nedaudz sinepju, medus un piparu. Banāns labi iet kopā ar kariju, medu, sinepēm, citronu un apelsīnu sulu, skābo krējumu un rīvētiem kokosriekstiem. Šobrīd ir ogu laiks, tādēļ var eksperimentēt arī ar ogām, veidojot skābas mērces no jāņogām un upenēm vai saldas no zemenēm un avenēm.

Laba piedeva ir pesto mērce, ko pagatavo piestā vai blenderī, sajaucot baziliku (vai citus zaļumus), nedaudz rīvēta cietā siera, riekstus, piemēram, ciedru riekstus, un olīveļļu. Svarīgi izvēlēties kvalitatīvu eļļu un riekstus, kas ir veselībai vajadzīgo taukskābju avots, kā arī palīdz uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem.

Foto: Shutterstock

Arī zivij atradīsies vieta
Zivju mīļotāji grilējot var izpausties tikpat dažādi kā gaļas cienītāji. Zivis un jūras veltes vislabāk gatavot folijā. Var izmantot gan jūras zivis, gan saldūdens iemītnieces un dažādas jūras veltes, piemēram, garneles, mīdijas un citas.

Ieteicams zivi iztīrīt, veselu apbērt ar garšvielām, iepildīt vēderā zaļumus un cept folijā. Svarīgi pirms cepšanas foliju ieeļļot ar eļļu vai sviestu, lai nepiedeg. Var zivi sadalīt gabalos un gatavot, piemēram, laša sainīšus, tad folijā liek laša gabaliņu ar garšvielām un sviestu, lasi papildina citrona sula un dilles.

Zivju filejas vai steikus iespējams cept arī atklātus uz restēm.

Veselu asari, piemēram, var pildīt ar maisījumu, kas sastāv no sēnēm, kas ar puraviem ceptas sviestā un vēlāk pievienoti pētersīļi, baltvīns un rīvēts cietais siers. Interesants šašliks iznāks, ja cepsiet kumosa lieluma zivs filejas gabaliņus (ieteicams laša), kas uzdurti uz iesmiņiem pamīšus ar lobītām garnelēm.

Jāatceras, ka zivis izcepas ātri un tām nevajag strauju liesmu.

Grilēti dārzeņi un maize
Ja gribas kārtīgu maltīti vai gaidāmi daudzi ēdāji, var pagatavot sātīgu piedevu no dārzeņiem. Tāpat kā zivis, arī dārzeņus ērti cept folijā. Dārzeņu sainīšos var likt visu, kas atrodams dārzā. Gardi ir jaunie kartupeļi, ko pirms tam var izvārīt pusgatavus, ar nedaudz sviesta un zaļumiem, tomātu šķēlītes var kārtot folijā pamīšus ar mocarellas siera šķēlītēm un apkaisīt ar baziliku, arī kabači labi garšos ar sieru un tomātiem.

Kabaču un baklažānu šķēles, kas apkaisītas ar garšvielām un apslacītas ar olīveļļu, var cept uz restēm, apgrozot un uzmanot, lai neiekrīt ugunī.

Cepot šašliku uz iesmiem, starp gaļas gabaliņiem var spraust arī dārzeņus un sēnes, kas dažādos garšu.

Pie grilētiem ēdieniem labi der uz grila grauzdēta maize ar dažādu garšu sviestu, to var pagatavot, sviestā iejaucot sāli, piparus, ķiplokus un zaļumus. Pie zivīm derēs olīvu vai laša sviests, kurā iejauc nedaudz žāvēta laša, citrona sulu, dilles un piparus. Var pagatavot franču maizi, kuru ik pēc pāris centimetriem šķērsām iegriež un griezuma vietā iepilda sieru, tomātu, šķiņķi, zaļumus, garšvielas un ķiplokus dažādās variācijās. Maizi apslaka ar olīveļļu, ietin folijā un cep. Svarīgi nepiededzināt.