Ķermeņa māksla, zīme vai vizuāls defekts

Ja kādreiz dažādi ķermeņa rotājumi bija vēstoši - to īpašnieki lielākoties apliecināja savu piederību kādai grupai, modernajam cilvēkam tetovējumi ieņem aksesuāra vietu. Tetovēšanas meistari pielieto neskaitāmas krāsas, lai panāktu zīmējumus uz cilvēka ādas, kas līdzinās mākslas darbiem. Daži no tetovējumiem saglabājas tikai pāris dienas vai nedēļas, bet ir tādi, kas tiek "iegravēti" uz mūžu.

Tetovējumus var iedalīt vairākās grupās. Piemēram, dekoratīvos izveido profesionāli specializētos tetovēšanas salonos, bet amatieru tetovējumus rada mājas apstākļos. Bez apzināti veidotiem tetovējumiem sastopami arī traumatiskie, kas radušies eksplozijas, kritiena, avārijas un citu negadījumu rezultātā, ādā nonākot pulverim, asfalta vai citām krāsainām daļiņām.

"Veidojot tetovējumu, neviens nedomā, ka to jebkad radīsies vēlme likvidēt, bet tetovējumu noņemšana arvien vairāk kļūst pieprasīta. Tetovējumu noņemšanas iemesli galvenokārt ir sava imidža maiņa, tetovējuma kā zināma sociālā statusa neiederīgas zīmes likvidēšana vai vizuāla defekta novēršana. Protams, gadu gaitā zīmējumi zaudē savu pievilcīgo izskatu, it īpaši mainoties cilvēka ķermeņa aprisēm, veidojoties strijām, un tad rodas vēlme vai nu tetovējumu atsvaidzināt vai pilnībā likvidēt," atzīst Raimonds Karls.

Ar skalpeli vai lāzeru

Agrāk tetovējumu noņemšana bija gandrīz neiespējama bez paliekošām rētām. Zīmējums uz ķermeņa tika slīpēts, kodināts, saldēts, piededzināts vai ķirurģiski izgriezts. Mūsdienās, attīstoties estētiskajai medicīnai, tiek atklātas jaunas vēl nebijušas iespējas tetovējumu likvidēšanā. Novecojušās - skarbās metodes sāk aizstāt lāzerterapija, kad, izmantojot modernas lāzeriekārtas, beidzot var atjaunot ādas izskatu jebkurā vietā tādu kā pirms tetovējuma vai permanentā meikapa veikšanas. Turklāt pēc tā noņemšanas tajā pašā vietā drīkst tetovēt jaunu zīmējumu!

Jāatzīst, ka līdz šim arī pielietoja lāzerterapiju, tomēr pilnībā tetovējumu nevarēja noņemt un pēc lāzerprocedūras palika izteiktākas ādas izmaiņas. Tetovējumu likvidēšanai pasaulē pielieto dažāda tipa lāzerus, kuru galvenā atšķirība no citiem lāzeriem ir tā, ka pēc tetovējumu pazušanas neizraisa rētošanās procesus un impulsa ātrums ir pielīdzināms nanosekundēm. Tikai lāzera impulss, kas ir īsāks par 1 milisekundi, spēj pietiekami sašķelt tetovējuma krāsas daļiņas un likvidēt tetovējumu, kura veidošanai izmanto īpašus pigmentus, kas ādā paliek samērā liela izmēru daļiņu veidā. Lāzers selektīvi iedarbojoties caur ādu, sadala krāsu, kas ir " apēdušas" to un pēc tam caur limfu šīs krāsu daļiņas tiek izvadītas no organisma, neskarot kolagēnu. Šādi ādā atpazīt krāsas un tās sašķaidīt var tikai ļoti specifisks un selektīvs lāzers. Tomēr, lai pilnībā likvidētu krāsainu tetovējumu, nepieciešams kombinēt vairākus lāzeru veidus, jo no fizikas viedokļa katrai tetovējuma krāsai ideāli atbilst cita lāzera viņa garums.

Rezultātu ietekmē daudzi faktori

Lāzerterapijas estētiskais gala rezultāts ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tādā veidā pozitīvi vai negatīvi ietekmējot rezultātu. Pirms tetovējuma likvidēšanas obligāti jākonsultējas ar dermatologu, jo pirms lāzerprocedūras atkarībā no tetovējuma veida, lieluma, zīmējumā pielietoto krāsu daudzuma un ādas tipa speciālists izstrādā tetovējuma noņemšanas plānu. Ir tetovējumi, kurus var "nodzēst" 3-6 seansu laikā, bet parasti process ir ilgstošāks- atkārtotas lāzerprocedūras veic ik pa 4-8 nedēļām.

Šajā laikā šūnas paspēj " apēst" krāsu daļiņas un organisms tās izvadīt! Turklāt ar lāzeri nedrīkst apstrādāt tetovējumus, kas ir jaunāki par gadu. Vienkrāsainos un amatieru tetovējumus likvidēt būs ievērojami vieglāk par profesionāliem tetovējumiem, kas ir daudzkrāsaini, sastāv no dažādiem pigmentiem un visbiežāk ne tetovēšanas mākslinieks ne arī klients pārzina informāciju par sastāvdaļām, kas tiek ievadītas ādā. Tātad - jo lielāks krāsas blīvums un jo krāsaināks tetovējums, jo lielākas pūles jāpieliek, lai noņemtu to.

Vislabāk izņemt melnos, pelēkos, violetos un zilos toņus. Savukārt raibos tetovējumus, spilgtos - sarkanos un dzeltenos toņus likvidēt ir ievērojami sarežģītāk. Dažkārt tetovējums var mainīt krāsu lāzerterapijas laikā, piemēram, sārtie un zaļie toņi pārvērsties par citu krasu. Tad, lai krāsas pigmentu likvidētu, iespējams, jāmaina zīmējuma tonis, papildus tetovējot un piejaucot citu krāsas pigmentu.

Blakusefekti un draudi veselībai

Pielietojot šo lāzerterapiju, draudi veselībai nepastāv, taču individuālas vielmaiņas īpatnības var ietekmēt krāsas izvadīšanas ātrumu un ādas atjaunošanās procesus. Uzreiz pēc lāzerterapijas apstrādātās vietās var parādīties balti punktiņi, taču drīz vien tie ieņem dabīgo nokrāsu. Jo gaišāka āda, jo mazāk būs blakus efektu lāzerterapijas laikā. Pirms un pēc lāzerprocedūras nav ieteicams sauļoties. Iesauļota vai dabiski tumša āda var veidot virspusējas kreveles pēc lāzerterapijas seansa, ādā esošajam dabīgajam pigmentam melanīnam reaģējot ar lāzerenereģiju. Tomēr tas nenozīmē, ka procedūras nevar veikt vasaras sezonā. Ja lieto saules aizsargkrēmu, risks nepastāv. Lāzerterapiju var veikt jebkurā vecumā un nepieciešamības gadījumā tetovējumu noņemšanu veic vietējā anestēzijā.

Diemžēl nav veikti pētījumi par tetovējumu krāsu maiņu lāzeru ietekmē un krāsvielu blakusefektiem uz cilvēka ķermeni. Iespējams, ka lāzerprocedūras laikā var veidoties tāds produkts kā aromātiskie amīni, kuriem varētu būt kancerogēnas (audzēju izraisošas) īpašības, tāpat tie var radīt alerģisku un astmātisku reakciju. Taču daudzi pētījumi apstiprina kancerogēnu vielu klātbūtni tetovējumos jau pirms lāzeriedarbības.