Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvji sanāksmē informēja, ka no vakcīnas piegādātāja SIA "ELPIS" ir saņemta informācija par tehniskām problēmām ražotnē, kā rezultātā vakcīnas atbilstoši noslēgtajam līgumam nevarēs piegādāt līdz marta vidum. Līguma nosacījumi paredz, ka piegādātājam par nespēju pildīt nosacījumus NVD jāinformē trīs mēnešus iepriekš, kā arī jānodrošina vakcīnu rezerves trīs mēnešiem, kas nav izdarīts.

NVD līdz otrdienas rītam nebija informācijas vai SIA "ELPIS" pildīs uzņemtās saistības.

Sanāksmē nolemts, ka, ja SIA "ELPIS" atteiksies pildīt līguma nosacījumus, NVD operatīvi sazināsies ar kaimiņvalstīm par iespēju sagādāt tuberkulozes vakcīnas vai rīkos alternatīvu iepirkumu, radušos zaudējumus pēc tam piedzenot no SIA "ELPIS".

Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti norādīja, ka vakcināciju pret tuberkulozi bērniem, kuriem vakcinācija vakcīnu trūkuma dēļ tiek atlikta, iespējams veikt arī vēlāk. Tāpat speciālisti sagatavos informāciju par nepieciešamajiem profilakses pasākumiem, lai bērnu vecāki zinātu kā rīkoties, lai mazuļus pasargātu no iespējamās inficēšanās, ja radīsies vakcīnu piegādes pārtraukums.

Par vakcīnu trūkumu portālu "Delfi" jau iepriekš informēja kāda aculieciniece, kuras brāļa ģimenē janvāra vidū piedzima meitiņa. Bērns bija pierakstīts uz potēšanos pirmdien, taču no rīta piezvanījusi ārste un paziņoja, ka potēšanās jāatliek līdz martam, jo neesot vakcīnu.