Izvēloties piemērotāko masāžas veidu, var ne tikai atbrīvoties no kādas apnikušas kaites, bet arī gādāt par profilaksi. Jo vairāk, ja to var apvienot ar ādas lutināšanu un sava personīgā apvalka izskaistināšanu. Ja ķermenis labi jūtas, tas neslimojot, apgalvo spa speciāliste.

Vispirms paasinājums, tad - relaksācija

"Ar masāžas palīdzību var sakārtot asinsrites sistēmas un limfvadu darbību, atslābināt muskuļus vai tieši pretēji - tiem piešķirt tonusu, attīrīt organismu, izvadot toksīnus, kā arī piešķirt ķermenim glītāku izskatu - ievērojami samazināt svaru, kā arī novērst celulīta problēmas," stāsta klasiskās masāžas profesionāle Tatjana. Viņa 25 gadus veikusi gan ārstnieciskās masāžas, gan rūpējusies par to, lai sportisti būtu formā: "Savulaik strādāju arī ar sumo cīkstoņiem - tur svara koriģēšana bija aktuāla, lai sportisti pirms sacensībām iekļautos vēlamajā svara kategorijā. Kombinācijā ar fiziskām aktivitātēm, kā arī ar saunu vai tvaika pirti šādi var nomest kilogramu vai pat vairāk dienā.

Arī, strādājot ar cilvēkiem, kas vēlas sasniegt ārstniecisku efektu, Tatjana iesaka izvēlēties vairāku procedūru kompleksu: "Dienvidu valstīs, kur visu gadu ir silts, daudz iespējams peldēties un būt labākā formā, tiešām, ar pāris masāžas seansiem var sasniegt straujus rezultātus. Taču mūsu klimatā, lai izveseļotos vai sasniegtu citu iecerēto efektu, ķermeni vajag iekustināt - vajag kompleksu." Parasti masāžas kombinējot ar peldēšanu, ārstnieciskajām vannām, skriešanu, pirti, un jogas vingrinājumiem. Protams, ieteicamais komplekss atkarīgs no iecerētā rezultāta. Tā, piemēram, tievētājiem masāža vislabāk kombinējama ar pirts apmeklējumiem; attīrīšanās nolūkiem vajadzīga viegla diēta un jāpatērē daudz šķidruma, lai vieglāk izvadītu toksīnus, savukārt dziedniecības nolūkos ļoti efektīvi esot kombinēt masāžu ar adatu terapiju vai ar karsto akmeņu masāžu. Ar adatām un akmeņiem stimulēt punktus drīkstot vienīgi pēc tam, kad ķermenis pareizi izmasēts. 

Masāžu veiksmīgi var savienot arī ar ārstnieciskajām dūņu procedūrām, saka Tatjana.

Arī pēc lūzumiem un operācijām klasiskā masāža ļoti palīdzot, tāpat pēc vēnu un mugurkaula operācijām - šajā gadījumā tā parasti esot lokāla masāža, kas vērsta uz konkrētas problēmas risināšanu. Tatjana gan brīdina, ka pēc operācijas jāpaiet kādam laikam - nevajadzētu slimnieku "pa taisno" no operācijas galda pārvietot uz masāžas telpu. Arī minētajos gadījumos procedūras vislabāk apvienojamas ar peldēšanu un vannām.

Speciāliste norāda, ka klasiskajai masāžai dziednieciskā iedarbība jūtama, izejot veselu ārstniecības kursu: "Pēc pirmajām trim masāžām parasti sākas saasinājumi - cilvēkiem kļūst sliktāk, slimības "nāk ārā". Pēc četriem pieciem seansiem klients parasti jau pierod pie masiera rokām, daudz labāk atslābinās un medicīniskais process "aiziet" tālāk. Ja cilvēks masāžas laikā var aizmigt, tas nozīmē, ka viņš spēj pilnībā atslābināties un ir pieradis pie masiera rokām. Bet nevarētu teikt, ka pēc desmit seansiem cilvēks kļūtu pavisam vesels - parasti pēc kursa tomēr ieteicams retāk, bet regulāri nākt uzturēt veselīgu ķermeni. Parasti apmēram pēc piecpadsmitās divdesmitās reizes jūtams, ka ārstēšanas fāze pārgājusi īstā relaksācijā."

Tatjana arī uzsver, ka klienta komforts, ko nodrošina patīkama atmosfēra - labas eļļas, viegla fona mūzika, silts dvielis, aromātiskā lampa - paātrina ārstniecības procesu. "Ja kabinets ir labi noformēts un ir kontakts starp masieri un pacientu, rezultāts būs. Masāža ir intīms process, tādēļ kontakts ir svarīgs. Var gadīties, ka masieris nav slikts, bet viņš ar klientu vienkārši nesaskaņojas - tad tik laba rezultāta nebūs. Ir arī ļaudis, kam ir bail no masāžām vispār, nevis nepatīk konkrēts speciālists - varbūt desmitajai daļai pacientu mēdz būt bail no paasinājumiem, ko masāža izraisa. Savukārt citi vienkārši netic masāžai kā ārstniecības metodei - netic, ka būs labāk. Pilnīgi noteikti rezultāti ir daudz drīzāki, ja masierim uzticas  - tas veicina klienta atslābināšanos."

Salīdzinot tradicionālo jeb klasisko masāžu ar daudzajiem spa masāžu piedāvājumiem, Tatjana uzskata, ka atšķirība pašā procesā ir neliela - būtiskākā starpība esot tieši cenā. "Spa masāžas ir kā manis minētais komplekss - tur bez masāžas var nākt klāt vēl citi posmi. Taču, ja runā par eļļām, svecēm un labiem krēmiem - to visu izmanto arī klasiskajā masāžā. Vairums spa masāžu ir  parastā, atslābinošā masāža. Nekā sevišķa tur nav, bet atslābina šāda masāža labi."